Babeczki z pulpy marchewkowej, jabłkowej i gruszkowej

Babeczki z pulpy marchewkowej, jabłkowej i gruszkowej

Jeśli robicie soki przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej, to pewnie zdarzyło Wam się zastanawiać, co zrobić z sporą ilością miąższu, z wyciśniętych owoców czy warzyw. Mimo, że jest on nazywany odpadem, to tak naprawdę nie zasługuje na takie miano. Smaczna i pożywna pulpa zawiera dużo błonnika i nada się na szybkie w przygotowaniu muffinki. Dodatek mąki pełnoziarnistej uczyni z nich jeszcze zdrowszą przekąskę. Pulpa sprawia, że babeczki zachowują przyjemną wilgotność, dzięki czemu dobrze smakują również na drugi dzień 😉
Przepis pochodzi z książki S. Majcher (trochę zmodyfikowany), która radzi jak nie marnować jedzenia w kuchni. Popieram tą ideę i chętnie sięgam po takie przepisy! Wam również polecam….nie rozczarujecie się 😉

Składniki:

0,5 szklanki pulpy gruszkowej
0,5 szklanki pulpy jabłkowej
1,5 szklanki pulpy marchewkowej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (cynamon, kardamon, goździki)
0,5 szklanki cukru brązowego
1 szklanka mleka
2 jajka
½ szklanki oleju
garść orzechów włoskich
cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

W jednej misce łączymy wszystkie składniki płynne, w drugiej sypkie. Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy, na koniec dodajemy pulpę z owoców i marchewki. Papilotki do babeczek napełniamy ciastem do ¾ wysokości, na wierzch układamy orzechy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 25 – 30 minut. Upieczone i wystudzone, można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

babeczki recyklingowe

 

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *