Beza Pavlova z owocami i kremem

Beza Pavlova z owocami i kremem

Pavlova to australijski deser, składający się z połączenia chrupiącej bezy, świeżych sezonowych owoców i bitej śmietany. Upieczenie idealnej bezy bywa czaso i pracochłonne. Ważne jest przestrzeganie kilku zasad a wyjdzie na pewno wyjątkowa. Pavlova sprawdzi się jako deser na różne okazje. Ale latem w bardzo upalne dni, polecam wypróbować ją po prostu zamrozić, uzyskamy wówczas wspaniały torcik lodowy.

Składniki na bezę:

6 białek
300 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Ponadto:

300 g truskawek
60 g borówek
listki melisy/mięty

Przygotowanie:

BEZA
Do przyrządzenia bezy, używamy świeżych jajek w temperaturze pokojowej. Miska (najlepiej metalowa lub szklana), w której będziemy ubijać masę musi być idealnie sucha.  Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Ustawiamy obroty miksera na niskie i zaczynamy ubijać. Kiedy białka się spienią, można dodać szczyptę soli. Nie przerywając, ubijamy na coraz wyższych obrotach, aż do momentu uzyskania prawie sztywnej pianki. Należy uważać, aby nie przebić białek (przebite białka wyglądają jak zważone i zaczynają podchodzić wodą). Do piany ubitej do tzw. miękkich wierzchołków, dodajemy porcjami cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Każdą, kolejną łyżkę cukru dodajemy dopiero po całkowitym rozpuszczeniu poprzedniej. Gotowa ubita piana jest sztywna, gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
¾ masy bezowej wykładamy na papier do pieczenia z odrysowanym okręgiem o średnicy, jaką chcemy uzyskać. Z reszty przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy mniejsze beziki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150ºC, wkładamy blachę z bezami i zaraz zmniejszamy do 110ºC. Bezę suszymy przez 2 godz, studzimy w uchylonym piekarniku.

beza

KREM
Zimną śmietanę i mascarpone ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Owoce myjemy, osuszamy. Na upieczony spód wykładamy porcję kremu, w który wciskamy rozdrobnione owoce. Wierzch dekorujemy mniejszymi bezami, kleksami kremu i pozostałymi owocami. Serwujemy przybierając zielonymi listkami mięty lub melisy.

beza

2 Comments
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *