Buraczki tarte

Buraczki tarte

Ten tradycyjny przepis na buraczki tarte, pochodzi od mojej mamy. Odkąd pamiętam, to u mnie w domu, zawsze tak samo smakował, ten ulubiony dodatek do obiadu. Choć z przepisami na buraki lubię eksperymentować, to obowiązkowo jedna porcja na zimę, jest przygotowana według tego przepisu. Zazwyczaj jadamy je na zimno, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je serwować na ciepło.

Składniki:

2 kg buraków
3 ząbki czosnku

Zalewa:

½ szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
4 liście laurowe
6 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
1 cebula

Przygotowanie:

Buraki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W czasie, kiedy gotują się buraczki, przygotować zalewę. Cebulę obrać, pokroić w pióra, zagotować z pozostałymi składnikami zalewy. Przestudzone buraki, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewę przecedzić (odcedzone liście laurowe dołożyć do potartych buraków) zimną zalać buraki, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie przełożyć w słoiki, pasteryzować 10 minut od zagotowania. Z tych proporcji wyszło mi 8 słoiczków 370 ml.

buraczki tarte

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *