Burger ze śliwkowym sosem bbq

Burger ze śliwkowym sosem bbq

W ciągu ostatnich lat burgerownie zasypały polskie miasta. Ponieważ mojego męża szczególnie pochłonął ten burgerowy trend, toteż nie jedną kombinację już przerobiliśmy. Dzisiaj propozycja (z pewnością nie ostatnia), z samodzielnie upieczoną bułeczką i domowym sosem bbq. Pamiętajcie o dobrej jakości wołowinie! Warto wybrać do burgerów mięso lekko ukrwione i poprzerastane tłuszczem, a najlepiej połączyć 2-3 rodzaje (np. antrykot, łopatka, rostbef). Dzięki temu usmażone mięso zachowa odpowiednią wilgotność.

Składniki na sos barbecue :

2 pomidory malinowe bez skórki
0,5 papryczki chili z nasionkami
2 łyżki oliwy
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu worcestershire
łyżka octu balsamicznego
łyżka miodu
0,5 łyżeczki wędzonej papryki

Pozostałe składniki na 4 burgery:

4 bułki hamburgerowe
600 g wołowiny mielonej
sól morska
pieprz
duża cebula szalotka
łyżeczka musztardy francuskiej
olej

Dodatki (jakie lubicie):

rukola
pomidor
ogórek konserwowy
cebula
ser cheddar

Przygotowanie:

SLIWKOWY SOS BBQ
Wszystkie składniki wrzuć do wysokiego naczynia i zblenduj do otrzymania jednolitego płynu. Przelej wszystko do rondelka i gotuj do zgęstnienia (około 20 minut). Pamiętaj o mieszaniu co jakiś czas, sos lubi przywierać do dna.

śliwkowy sos bbq

KOTLETY
Wołowinę mielimy dwukrotnie na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Łączymy mięso, cebule, przyprawy i krótko wyrabiamy. Odważamy po 150 g mięsa i formujemy kotlety, trochę większe niż średnica bułki, bo podczas smażenia się skurczą. Smażymy na patelni grillowej z niewielką ilością ojeju po 2-3 minuty z każdej strony (w zależności jaki stopień wysmażenia preferujecie).

kotlety na burgery

BUŁKA
Do burgerów możecie kupić gotowe bułki lub upiec samodzielnie domowe bułki do hamburgerów. Skorzystajcie z mojego przepisu. Przekonacie się, że to wcale nie takie trudne a efekt i satysfakcja gwarantowana!
Bułkę przekrawamy wzdłuż i układamy na chwilę na rozgrzanej, suchej patelni grillowej do zrumienienia.

BURGER
Pozostaje już tylko złożyć burgera z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem był to śliwkowy sos bbq, smaruje nim obficie dwie części bułki. Do tego słodkawy cheddar, który układam na kotlecie, aby się trochę roztopił. Ponadto: rukola, cebula, pomidor, ogórek konserwowy.
Smacznego!

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *