Chleb gryczany z suszoną śliwką i orzechami włoskimi

Chleb gryczany z suszoną śliwką i orzechami włoskimi

Po upieczeniu tego chleba, i skosztowaniu, stał się on moim faworytem, wśród domowych chlebów na zakwasie (jak dotychczas 😉 ). Trudno się dziwić, skoro zawiera składniki, które uwielbiam. Chyba nie mogłam sobie wymarzyć, lepszego połączenia jak mąka gryczana, śliwki i orzechy włoskie. Jeśli lubicie, tak jak ja, wszytko co z gryką związane to jest to przepis absolutnie dla Was!
Pomijając walory smakowe, warto docenić tą roślinę, za doskonale wartości odżywcze, jak choćby duża zawartość białka i błonnika. Jest prawdziwym bogactwem składników mineralnych i witamin, szczególnie tych z grupy B. Warto wprowadzić ją do diety, także ze względu na obecność tam żelaza, magnezu, cynku oraz potasu. Jej nasiona są naturalnie bezglutenowe. Jedzmy więc chlebek gryczany na zdrowie 😉

Składniki:

6 łyżek zakwasu na chleb (przepis na zakwas znajdziecie TUTAJ)
250 ml wody (w temperaturze pokojowej)
300 g mąki żytniej razowej

Ponadto:

300 g mąki gryczanej
250 ml wody (w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka soli
garść orzechów włoskich
6 suszonych śliwek

trochę oleju rzepakowego do wysmarowania formy

chleb gryczany

Przygotowanie:

W szklanym naczyniu wymieszać drewnianą łyżką: zakwas, wodę i 300 g mąki żytniej. Odłóż 6 łyżek zakwasu na następny chleb. Naczynie przykryj czystą ścierką i zostaw do wyrośnięcia na noc.
Następnego dnia dodaj mąkę gryczaną, wodę, sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w paski śliwki suszone oraz nieco rozdrobnione orzechy włoskie.

chleb gryczany

Po wymieszaniu, przełóż do podłużnej foremki (30 cm), wysmarowanej olejem. Zostaw do wyrośnięcia na kilka godzin. Piecz w temperaturze 200 º C przez 60 minut.

Źródło inspiracji: B. Pawlikowska, Szczęśliwe Garnki ekstra.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *