Chleb pszenno-żytni z prażoną cebulką

Chleb pszenno-żytni z prażoną cebulką

Nie ma to jak domowe pieczywo 😋 Latem najbardziej lubię je piec, bo temperatura sprawia, że nie potrzeba dłuuuugo czekać na wyrastanie. Taki domowy chleb, odpowiednio przechowywany (u mnie w lnianej ściereczce) utrzymuje świeżość do tygodnia. Dla mojej trzyosobowej rodziny, wystarcza upiec go właśnie raz w tygodniu.

Składniki:

5-6 łyżek domowego zakwasu na chleb (przepis znajdziecie tutaj)
250 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
300 g mąki pszennej typ 450
około 500 ml wody
1 łyżeczka soli
6 łyżek prażonej cebulki

Przygotowanie:

W szklanej misie wymieszaj (ok. 10 minut) drewnianą łyżką zakwas z około 250 ml wody i mąką żytnią. Wody należy dodać tyle, aby powstała gęsta pasta. Odłóż 6 łyżek zakwasu na następny chleb, przykryj lnianą ściereczką, przewiąż gumką, wstaw do lodówki. Misę z resztą masy, przykryj ściereczką i zostaw na noc do wyrośnięcia.

Następnego dnia dodaj: około 250 ml wody, sól, mąkę pszenną, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj 6 łyżek prażonej cebulki, wymieszaj, przełóż do podłużnej foremki (około 30 cm) wysmarowanej olejem. Wierzch można posypać  delikatnie cebulką, jednak w połowie pieczenia należy przykryć chleb folią aluminiową, aby jej za bardzo nie przypalić. Wstaw do piekarnika. Zostaw do wyrośnięcia na kilka godzin, piecz 65 minut.

chleb pszenno żytni

chleb pszenno żytni na zakwasie

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *