Chleb żytni z nasionami

Chleb żytni z nasionami

Muszę przyznać, że jeśli chodzi o pieczywo, to jestem baaaaardzo wybredna. Zawsze, kiedy gdzieś osiadałam na dłużej, to szukałam w okolicy piekarni, która najbardziej spełniała moje oczekiwania, co do chleba. Jednak nigdy nie przestałam marzyć, o takim chlebie na naturalnym zakwasie, własnej produkcji. Myślałam, że taki dobry chleb, potrzebuje użycia, odpowiedniej mieszanki chlebowej, i odpowiedniej maszyny, do jej wypieku. Wyobrażałam sobie, że to bardzo pracochłonne, a tymczasem przekonałam się, że im prościej tym smaczniej. Wiecie, że do zrobienia dobrego chleba wystarczy użyć tylko 4 składników: mąka, woda, zakwas i trochę soli. Nie potrzeba żadnych drożdży, słodów i innych przemysłowych dodatków. Ponadto, przygotujecie go zaledwie w pół godziny, plus 60 minut pieczenia. Co prawda, kilka dni trwa przygotowanie zakwasu ale przecież on tak naprawdę, robi się sam 😉 Dodatkowo, do wypieku wystarczy zwykły domowy piekarnik. Trafiłam na książkę Beaty Pawlikowskiej, zainspirowana jej przepisami na chleb i zapewnieniami, że to łatwe i szybkie, postanowiłam spróbować. Dzisiaj mogę to potwierdzić! Zakochałam się w wypieku domowego chleba i cały czas eksperymentuje z jego nowymi odsłonami. Obiecuję, dzielić się z Wami na bieżąco, nowymi przepisami.

Składniki na zakwas:

7 x 5 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
7 x 5 łyżek wody

Składniki na chleb żytni z nasionami:

600 g mąki żytniej
550 ml wody
6 łyżek zakwasu
5 łyżek nasion słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka soli

chleb razowy

 

Przygotowanie:

ZAKWAS
Do szklanej miski wsypać 5 łyżek mąki i 5 łyżek wody w temperaturze pokojowej, wszystko wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na noc.
Następnego dnia wyrzucić połowę masy. Do reszty dodać 5 łyżek wody i mąki, wymieszać wszystko razem. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na noc. Trzeciego dnia zrób tak samo. Powtarzaj tą czynność przez 7 dni. Prawdopodobnie już piątego dnia, masa będzie porowata, jak gąbka i można już z niej upiec chleb. Jednak polecam poczekać jeszcze ze dwa dni, żeby zakwas w pełni dojrzał.
Zakwas robi się tylko raz, przed pierwszym chlebem. Potem jego część zostawiasz w lodówce i użyjesz do następnych bochenków.

CHLEB
Zakwas wymieszać z 300 g mąki i 300 ml wody.
Do czystego szklanego pojemnika odkładamy z tej masy 6 łyżek, nakrywamy serwetką papierową i przewiązujemy gumką. Wstawiamy do lodówki, gdyż to będzie zakwas do następnego chleba.
Resztę masy zostawiamy na noc do wyrośnięcia.

zakwas na chleb
Rano dodajemy pozostałą mąkę, wodę i sól, wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Dosypujemy nasiona, mieszamy ponownie. Całość przekładamy do podłużnej foremki (dł.30 cm) wysmarowanej olejem.

chleb na zakwasie
Zostawiamy do wyrośnięcia. Po kilku godzinach, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ºC przez 60 minut.

chleb na zakwasie
Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj aż chleb nieco przestygnie, wyjmij z formy.
Twój chleb jest gotowy 🙂

chleb razowy

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *