Chłodnik z ogórkiem, awokado i ziołami

Chłodnik z ogórkiem, awokado i ziołami

Kremowy Chłodnik warzywny to zdrowy obiad na ochłodę. Ceniony
ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. Warto po niego sięgać w czasie upałów, kiedy chętniej żywimy się  lżejszymi daniami. Dodatkowo przygotowanie banalnie proste i szybkie. Znakomita opcja, gdy na zewnątrz upał a gotowanie bywa męczące!

Składniki na 4 porcje:

2 awokado (odmiana Hass)
4 ogórki gruntowe
500 ml jogurtu naturalnego
200 ml wody
garść ziół (koper, mięta, bazylia)
sok z połowy limonki
4 rzodkiewki
1 łyżka pestek dyni
pieprz
sól

Przygotowanie:

Miąższ awokado, obranego ogórka, zioła, wodę i jogurt zblendować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i limonką. Jeśli wolicie mniej gęsty to dolejcie wody. Schłodzić w lodówce. Serwować z plasterkami rzodkiewki i ogórka, pestkami dyni oraz świeżymi ziołami.

chłodnik

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *