Ciastka krakowskie

Ciastka krakowskie

Ciastka krakowskie ZAWSZE będą mi się kojarzyć z domem rodzinnym. Przepis pochodzi od mojej mamy, która piekła je ,,na szybko”, kiedy przyszła ochota na coś słodkiego. Warto z niego skorzystać, bo składniki nie są wymagające i praktycznie zawsze dostępne w domu. Koniecznie z domowymi powidłami i margaryną Palma… ,,z murzynkiem”, jak się u nas mawiało. Powidła, można ewentualnie zastąpić inną konfiturą, ale nie dżemem, ponieważ się rozleje. Ciasteczka są dość twarde, dzięki czemu można je przechować w puszce 2 – 3 tygodnie, i mieć zawsze pod ręką coś słodkiego do kawki 😉

ciastka krakowskie

Składniki:

1 kostka margaryny Palma firmy Bielmar
0,5 kg mąki
1 szklanka cukru
skórka otarta z jednej cytryny
200 g powideł śliwkowych

ciastka krakowskie

Przygotowanie:

Mąkę, 450 g cukru, skórkę z cytryny i margarynę zagniatamy razem rękoma. Z ciasta tworzymy 2 – 3 wałki o średnicy około 5 cm, brzegi obtaczamy w pozostałym cukrze, wkładamy do lodówki na 30 minut.

ciastka

Schłodzone wałki kroimy w krążki o grubość 0,5 cm, układamy płasko na blasze wyłożonej papierem. Na środek każdego krążka, nakładamy po pół łyżeczki powideł. Ciasto w trakcie pieczenia trochę się rozleje, więc nie układajcie zbyt blisko siebie.

ciastka krakowskie

Ciasteczka pieczemy w 180ºC przez około 25 – 30 minut. Wyjmujemy zarumienione, gorące będą miękkie, ale kiedy ostygną to stwardnieją.

ciastka


Palma - zróbmy coś dobrego

2 Comments
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *