Czerwone curry z kurczakiem, ryżem i kalafiorem

Czerwone curry z kurczakiem, ryżem i kalafiorem

Kurczak w sosie curry z ryżem i kalafiorem to przepis na obiad, który przygotowuje się błyskawicznie.  Jest to niewątpliwie jedno z tych dań, do których się co jakiś czas wraca. Tajskie curry, zachwyca wyrazistym smakiem i aromatem, dzięki idealnie zbilansowanej mieszance przypraw……do tego świetnie się prezentuje.

Składniki na około 4 osoby:

400 g fileta z kurczaka
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
50 g czerwonej pasty curry
4 łyżki oleju kokosowego
3 ząbki czosnku
1 szalotka
1 łyżka startego świeżego imbiru
400 g kalafiora
2 woreczki ryżu jaśminowego
1 papryczka chili
garść świeżej kolendry
cytryna lub limonka

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy na parze 10 minut. Uważać aby nie rozgotować, powinien pozostać chrupiący.
Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, szklimy pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek. Po chwili dodajemy pastę curry oraz imbir. Do mieszanki dorzucamy pokrojonego fileta.

curry

Krótko podsmażamy, zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotujemy 5 minut.
Serwujemy z ryżem, kalafiorem, listkami kolendry, cytryną lub limonką oraz płatkami z papryczki chili.

curry czerwone

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *