Domowy makaron tagiatelle w sosie śmietanowym z tuńczykiem i szparagami

Domowy makaron tagiatelle w sosie śmietanowym z tuńczykiem i szparagami

Przyznam Wam się, że sezon szparagowy, jest jednym z moich ulubionych. Co roku kiedy już się kończy, to ubolewam nad tym, że trwał zdecydowanie za krótko :/ Ale nie ma co rozpaczać, trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa, puki na to czas 😉 Dzisiaj w roli głównej szparagi zielone, a u ich boku tuńczyk w sosie śmietanowym. Całość podana na domowej  roboty, delikatnym makaronie tagiatelle, z domieszką mąki żytniej.  Dodatek aromatycznego lubczyku sprawia, że w tym daniu jeszcze bardziej czuć wiosnę na widelcu. Jeśli nie próbowaliście jeszcze połączenia tuńczyka ze szparagami to koniecznie polecam! Jest to smaczne sezonowe danie, do tego pożywne i zdrowe 😉

Składniki na makaron tagiatelle (około 4 porcje):

1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
1 szklanka maki pszennej
1 żółtko
1/3 szklanki gotującej wody
1/3 szklanki zimnej wody
1 łyżka roztopionego masła
szczypta soli

Składniki na sos (na 4 porcje):

200 ml śmietanki 30 %
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes (400 g)
0,5 kg zielonych szparag
1 cebula
3 łyżki posiekanego lubczyku
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżka cukru
sól

Przygotowanie:

MAKARON TAGIATELLE
Mąkę pszenną i żytnią zaparzyć wrzącą wodą, wymieszać drewnianą łyżką, pozostawić na 5 minut. Do mąki dodać resztę składników. Ciasto zagnieść na gładką masę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć na 20 minut. Po tym czasie, podzielić je na 4 mniejsze porcje. Każdy kawałek rozwałkować na grubość 2 mm, obficie oprószyć mąką, zwinąć płat ciasta w rulon. Następnie pokroić poprzecznie na grubość 7 – 8 mm (tak uzyskamy domowy makaron tagiatelle).
Makaron wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy 4 minuty.

makaron pełnoziarnisty tagiatelle

ŚMIETANOWY SOS Z TUŃCZYKIEM I SZPARAGAMI
Szparagi obrać, gotować w wodzie z solą i cukrem 6 minut. Po tym czasie wyjąć do zimnej wody, odcedzić, pokroić w 2 – 3 cm kawałki. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy na oleju słonecznikowym (tym z puszki tuńczyka). Wlewamy śmietankę i gotujemy, do momentu zredukowania się płynu. Dorzucamy tuńczyka (odcedzonego z pozostałego oleju), szparagi, doprawiamy posiekanym lubczykiem, solą i pieprzem. Całość mieszamy i krótko zagotowujemy. Sos serwujemy z makaronem zaraz po przyrządzeniu.

sos śmietanowy z tuńczykiem

makaron pełnoziarnisty w sosie śmietanowo tuńczykowym ze szparagami

#MasterTuńczyk
Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *