Dorsz w orzechowo – pietruszkowej panierce z puree ziemniaczano – pomidorowym

Dorsz w orzechowo – pietruszkowej panierce z puree ziemniaczano – pomidorowym

Do tego, że warto jeść ryby chyba nie muszę nikogo przekonywać. Staram się aby w mojej diecie, ich nie brakowało. Do przepisu użyłam filet z dorsza, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zastąpić inną rybką. Pomidorowe puree przygotowałam, z młodych ziemniaczków i wyszło nieziemsko kremowe. Całość dopełnia surówka z ogórka małosolnego, która idealnie pasuje do ryby.

Składniki na panierkę do ryby (około 5 porcji):

0,5 kg fileta z dorsza
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
2 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki wiórków kokosowych
60 g startego parmezanu
pęczek naci pietruszki
pół cytryny
pieprz
sól

Składniki na puree:

400 g obranych ziemniaków
4 szt suszone pomidory w oleju
1 łyżeczka masła
sól

Składniki na surówkę:

ogórek małosolny
śmietana 12 %
koper
pieprz

Przygotowanie:

RYBA W PANIERCE
Fileta z dorsza porcjujemy na kawałki. Skrapiamy rybę cytryną doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy na 15 minut. Pestki dyni, słonecznika i pietruszkę rozdrabniamy przy pomocy blendera. Łączymy wszystko z parmezanem, wiórkami kokosowymi oraz mielonymi migdałami. Rybę obtaczamy kolejno w mące kukurydzianej, jajku oraz panierce orzechowo – pietruszkowej. Opanierowane kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170º C.

dorsz w orzechowej panierce

PUREE ZIEMNIACZANO – POMIDOROWE
Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie. Do odcedzonych ziemniaków dodajemy 4 plasterki suszonych pomidorów oraz masło. Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę.

SURÓWKA Z OGÓRKA MAŁOSOLNEGO
Ogórka tniemy na plastry przy pomocy obieraczki. Serwujemy ze śmietanką, świeżo zmielonym pieprzem oraz koprem.

dorsz w panierce orzechowo pietruszkowej

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *