Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Szybkowar dostaliśmy z mężem w prezencie na Boże Narodzenie. Długo nie musiał czekać na użycie 😉 Pierwsza nasza myśl – fasolka po bretońsku – to jedno z tych dań, które wymagają długiego gotowania, dlatego do niej będzie idealny.  Od razu pokochałam gotowanie w tym urządzeniu! Jestem młodą mamą więc oszczędność czasu, jest teraz dla mnie bardzo istotna. Skrócony czas gotowania wpływa na jeszcze jedną zaletę, potrawy są bogatsze w substancje odżywcze. Na blogu pojawiać się więc będą od dziś również przepisy szybkowarowe 😉


Składniki:

700 g fasoli piękny jaś
4 gałązki tymianku
3 duże cebule
350 g boczku surowego wędzonego
350 g kiełbasy wędzonej
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki pieprzu czarnego
5 liści laurowych
2 łyżki majeranku
2 łyżki przyprawy Vegeta NATUR
1 łyżka papryki wędzonej
1,5 l przecieru pomidorowego

fasolka po bretońsku

Przygotowanie:

Fasolę moczymy w wodzie przez noc. Warto to zrobić, podczas moczenia pozbywamy się z fasoli substancji wzdymających. Następnego dnia odcedzamy, wsypujemy do szybkowaru, zalewamy świeżą wodą do 2/3 objętości garnka, dokładamy gałązki tymianku.

fasolka po bretońsku

Gotujemy 15 minut od momentu wytworzenia się ciśnienia. W tym czasie, kroimy boczek w kostkę, kiełbasę w półksiężyce. Przesmażamy na patelni, najpierw boczek, dodajemy po chwili kiełbasę. Zdejmujemy mięso, na tłuszczu który się wytopił szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po uwolnieniu ciśnienia z szybkowaru, odcedzamy wodę z fasoli, wyjmujemy twarde gałązki po tymianku. Do fasoli dodajemy przesmażoną kiełbasę, boczek, cebulę. Pozostałe przyprawy: liść laurowy, majeranek, paprykę wędzoną, przyprawę vegeta, pieprz czarny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec zalewamy wszystko przecierem pomidorowym, mieszamy. Gotujemy pod ciśnieniem jeszcze 15 minut. Po tym czasie mamy gotową spora porcję fasolki, której część warto zawekować w słoiki na później.

Smacznego 🙂


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *