Filet z kurczaka w chrupiącej panierce serowo - kukurydzianej z sosem paprykowo – ketchupowym

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce serowo - kukurydzianej z sosem paprykowo – ketchupowym

Bardzo szybki w przygotowaniu kurczak. Chrupiący na zewnątrz i wilgotny w środku. Najdłużej trwa tutaj oczekiwanie, aż się upiecze. Ale to akurat jest dość przyjemne zajęcie, szczególnie kiedy w kuchni unosi się zapach pieczonego parmezanu. Podany w towarzystwie roszponki i pomidorów cherry smakuje obłędnie. Dopełnienie stanowi sos paprykowo – ketchupowy.

Składniki na 10 kawałków kurczaka w panierce:

400 g fileta z kurczaka
2 jajka
80 g płatków kukurydzianych
40 g parmezanu
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka sypkiej papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz
sól

Składniki na sos paprykowo – ketchupowy:

60 g czerwonej papryki konserwowej
60 g ketchupu
7 kropli tabasco

Przygotowanie:

SOS PAPRYKOWO – KETCHUPOWY
Paprykę z ketchupem zblendować na gładką masę, doprawić tabasco. Jeśli nie lubisz pikantnych przypraw, możesz ten dodatek pominąć 😉

CHRUPIĄCY KURCZAK W PANIERCCE SEROWO – KUKURYDZIANEJ
Fileta kroimy na 2 cm kawałki, doprawiamy przyprawami.
Płatki pokruszyć, parmezan zetrzeć na drobnych oczkach, dodać czosnek granulowany, wymieszać razem . Kurczaka panierujemy dwukrotnie, najpierw w jajku, później w płatkach.
Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 200ºC na 40 minut. Podawajcie z sosem i ulubioną sałatą.
Smacznego!

chrupiący kurczak

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *