Gęsta zupa dyniowa

Gęsta zupa dyniowa

Królowa jesiennych warzyw… dynia. Bardzo wdzięczna,jej owoc można wykorzystywać zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Można upiec większą ilość jednorazowo, zrobić puree, przechowywać w takiej postaci w lodówce lub zamrozić, wyjąć kiedy będzie potrzebna. Dziś, dodałam ją do zupy, której nie blendowałam zbyt mocno, aby kawałki były lekko wyczuwalne. Gęsta, lekko pikantna, idealna na jesień.

Składniki na ok 8 porcji:

1,5 l wywaru drobiowego
2 łyżki masła
4 średnie ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ czerwonej papryki
1 cm papryczki chili
200 g selery
500 g pieczonej dyni hokaido
50 g startego parmezanu
olej rzepakowy
garść pestek dyni
kilka listków kolendry
pieprz
sól

Przygotowanie:

Dynię pozbawiamy nasion, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Tej odmiany nie trzeba obierać ze skórki. Skrapiamy delikatnie olejem, przykrywamy folią aluminiową, umieszczamy na blasze, pieczemy w 200 º C przez 20 minut.
Cebulę, ziemniaki, seler, paprykę obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Na maśle szklimy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dorzucamy paprykę, następnie ziemniaki i seler. Chwilę smażymy, kiedy warzywa zaczną mięknąć, zalewamy całość wywarem. Dokładamy pieczoną dynię, posiekaną papryczkę chili, gotujemy jakieś 5-7 minut.
Lekko przestudzoną zupę miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z pestkami dyni, startym parmezanem i listkami kolendry.

zupa dyniowa

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *