G臋sty krem pietruszkowo - gruszkowy

G臋sty krem pietruszkowo - gruszkowy

B艂yskawiczna zupa – krem, o s艂odkiej nucie 馃檪 Zachwyci艂a mnie i posmakowa艂a mojemu dziesi臋cio miesi臋cznemu synkowi. Z uwagi na niego w przyprawach, ograniczy艂am si臋 tylko do ga艂ki muszkato艂owej, mimo to wysz艂a naprawd臋 przepyszna.

Sk艂adniki na oko艂o 3-4 porcje:

400 g korzenia pietruszki
100 g gruszki
2 艂y偶ki mas艂a klarowanego
500 ml bulionu warzywnego
戮 szklanki mleka
szczypta ga艂ki muszkato艂owej
pieprz
s贸l

Opcjonalnie:
ziarna s艂onecznika
chipsy z gruszki

Przygotowanie:

Pietruszk臋 oraz gruszk臋 myjemy, obieramy, kroimy w du偶膮 kostk臋. Na g艂臋bokiej patelni rozgrzewamy mas艂o klarowne, na kt贸rym podsma偶amy pietruszk臋, po chwili dorzucamy r贸wnie偶 gruszk臋. Dodajemy partiami bulion, dusimy do mi臋kko艣ci.

krem pietruszkowo - gruszkowy

Na koniec dolewamy mleko, zagotowujemy, lekko przestudzone miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Doprawiamy szczypt膮 ga艂ki, sol膮 i pieprzem wedle uznania. Podajemy z podpra偶onymi na suchej patelni ziarnami s艂onecznika i chipsami z gruszki. Jak je przygotowa膰? Bardzo prosto 馃槈
Kroimy gruszk臋 wzd艂u偶 na cienkie plasterki, wyk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180潞C jakie艣 15-20 minut. Im gruszka b臋dzie bardziej dojrza艂a, tym szybciej si臋 wysuszy.
Smacznego!!!

krem pietruszkowo - gruszkowy

Leave a reply

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *