Guacamole - pasta z avocado

Guacamole - pasta z avocado

Guacamole to składnik wielu meksykańskich potraw takich jak tacos, buritto czy quesadilla. Pasta z avocado znakomicie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Podstawą jest dojrzałe avocado (nie tylko moim zdaniem najlepsza odmiana to Hass), sok z limonki, szalotka, czosnek oraz odrobina oliwy z oliwek. Odmian guacamole jest wiele, dlatego pozostałe dodatki są opcjonalne. Jeśli lubisz pikantne potrawy dodaj chili, jeżeli nie to zrezygnuj z tego składnika.
Ta meksykańska pasta gości u mnie dość często, więc przez lata wypracowałam ulubioną wersję 😉
Z CAŁEGO SERCA POLECAM!!!

Składniki:

2 avocado (odmiana Hass)
sok z 1 limonki
4 ząbki czosnku
1 duża szalotka (lub 2 mniejsze)
6 suszonych pomidorów z oliwy
10 oliwek zielonych
1 papryczka chili (najchętniej 2 kolory po pół z każdego)
1 łyżka cukru
5 łyżek oliwy z oliwek
garść kolendry świeżej
pieprz
sól

 

składniki na guacamole

Przygotowanie:

Obrane ze skórki avocado skrapiamy sokiem z limonki i ucieramy widelcem na jednolitą masę. Pozostałe warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę. Z papryczki usuwam nasionka, aby nie była za ostra. Kolendrę należy poszatkować niezbyt drobno. Wszystko połączyć z utartym miąższem. Pozostaje tylko doprawić solą, pieprzem, cukrem i oliwą z oliwek.
Prawda, że proste?

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *