Gulasz wieprzowo - grzybowy z plackami ziemniaczanymi

Gulasz wieprzowo - grzybowy z plackami ziemniaczanymi

Nie wiem jak u Was, ale u mnie sezon grzybowy w zeszłym roku był szczególnie obfity! Nasyciłam się grzybobraniem jak nigdy dotąd! A nic tak nie cieszy, jak wykorzystanie w daniu własnoręcznych zbiorów. Dziś smak jesieni i zapach lasu przypomniał mi staropolski gulasz z dodatkiem grzybów leśnych i aromatycznych przypraw.

Składniki na gulasz (4 porcje):

0,5 kg łopatki wieprzowej
2 garście suszonych grzybów leśnych (najlepiej podgrzybków)
1 duża cebula
5 łyżek oliwy
łyżka masła
300 ml wody od gotowania grzybów
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
6 ziaren jałowca
łyżeczka cukru
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka mąki
pieprz
sól

Składniki na placki ziemniaczane (około 10-12 szt):

1 kg ziemniaków
1 jajko
2 nie duże cebule
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki mąki
olej do smażenia

Przygotowanie:

GULASZ WIEPRZOWO – GRZYBOWY
Suszone grzyby wcześniej namaczamy i gotujemy. Łopatkę wieprzową kroimy w 1,5 cm kostkę i podsmażamy na oliwie aż się zrumieni. Ziarna jałowca rozgniatamy w moździerzu, dokładamy do nich kmin rzymski, sól i pieprz. Taką mieszanką przypraw doprawiamy mięso. Po chwili zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż woda wyparuje i znowu podlewamy. Czynność powtarzamy, aż mięso zmięknie (u mnie potrwało to około godziny). Wcześniej jednak przygotowujemy na patelni warzywne składniki, które dorzucimy w połowie gotowania, aby zbytnio się nie rozgotowały. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na maśle. Ugotowane grzyby leśne odcedzamy (zachowując 300 ml wody od ich gotowania) i dorzucamy do cebuli. Po chwili smażenia przekładamy zawartość patelni do duszącej się łopatki. Od tego czasu podlewamy wodą od grzybów. Kiedy mięso jest już miękkie, doprawiamy gulasz sosem sojowym i cukrem (do zrównoważenia gorzkiego posmaku jałowca). Na koniec zaciągamy sos łyżką mąki rozmieszanej w ¼ szkl wody.

PLACKI ZIEMNIACZANE
Ziemniaki, czosnek i cebulę obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Masę przekładamy na sito i odsączamy z nadmiaru płynu. Ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką i przyprawami. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Serwujemy z gulaszem i łyżką kwaśnej śmietany.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *