Jaglanko - owsianka z granatem

Jaglanko - owsianka z granatem

Pomysł na pyszne, sycące śniadanie. Na ciepło i na słodko! Taki poranek to ja rozumiem, chociaż mój mąż już nie koniecznie 😉

Składniki na 2 porcje:

3 łyżki kaszy jaglanej
3 łyżki płatków owsianych
0,5 litra wrzącej wody
0,5 litra mleka
½ granatu
½ łyżeczki miodu
2 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną prażymy przez chwile na suchej patelni, następnie przelewamy wrzątkiem. Mleko gotujemy z płatkami owsianymi i kaszą przez 5 minut na małym ogniu, mieszając aby się nie przypaliło. Wyłączamy, przykrywamy garnek i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie na suchej patelni, prażymy płatki migdałowe do lekkiego zrumienienia. Ponownie zagotowujemy mleko, do momentu, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy migdały i miód. Przelewamy do miseczki i sypiemy na wierzch pestkami granatu.
Śniadanie gotowe!

jaglanko - owsianka

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *