Kaczka konfitowana (Confit z kaczki)

Kaczka konfitowana (Confit z kaczki)

Kaczka przygotowana francuską metodą confit zdecydowanie stała się moim ulubionym przepisem na kaczkę. Choć wolno duszona w głębokim tłuszczu, to mięso wcale nie jest tłuste, a kremowo miękkie i soczyste (pieczona w piekarniku nigdy nie osiągnie takiej struktury). Według francuskiej receptury, confitować (gęś lub kaczkę) należy w gęsim lub kaczym smalcu, jednak nie jest to warunek konieczny. Można śmiało mieszać rodzaje mięsa i tłuszczu. Mój miks składa się z kaczego mięsa, gotowanego w oleju rzepakowym. Confit może być jedzone natychmiast po przygotowaniu lub przechowywane w zastygniętym tłuszczu nawet do 6 miesięcy. W końcu metoda ta miała na celu, długotrwałe konserwowanie mięsa, w czasach kiedy nie było lodówek i zamrażarek. Proces przygotowania tego dania jest dość długi, jednak niezwykle prosty. A efekt końcowy naprawdę zaskakujący! Dodatek do kaczki stanowi parmezanowa polenta i sos wiśniowo – żurawinowy.

Składniki na marynatę kaczki:

2 nogi i 2 piersi kacze
3 ząbki czosnku
4 gałązki rozmarynu
sól

Składniki na confit z kaczki:

olej rzepakowy
główka czosnku
gałązki rozmarynu

Składniki na polentę:

1 szklanka kaszki kukurydzianej
4 szklanki wody
0,5 kostki bulionu warzywnego
1 łyżka masła
75 g startego parmezanu

Składniki na sos wiśniowo – żurawinowy:

2 łyżki suszonej żurawiny
garść mrożonych wiśni
4 łyżki octu balsamicznego
4 listki rozmarynu
2 łyżki cukru

Przygotowanie:

MARYNATA KACZKI
Piersi i udka kacze solimy obficie, przekładamy czosnkiem i rozmarynem. Przekładamy do naczynia, zamykamy i odkładamy do lodówki na 12 godzin.

kaczka

CONFIT Z KACZKI
Mięso wyjmujemy z lodówki, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przeciętą główkę czosnku, kilka gałązek rozmarynu. Całość zalewamy olejem, tak aby całe mięso było zupełnie zakryte. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 110ºC na 3 godziny. Od czasu do czasu można przekręcić mięso, uważając aby zawsze było zupełnie zakryte. Mięso jest gotowe wówczas, gdy stanie się miękkie, delikatne i z łatwością odchodzi od kości.

kaczka

POLENTA:
W wodzie rozpuszczamy bulion w kostce. Po zagotowaniu wsypujemy porcjami kaszkę, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Pod koniec dodać masło i starty parmezan. Polentę przelać do niskiego naczynia wysmarowanego masłem (np. blaszka z piekarnika) lub innego, który nada jej pożądany kształt. Wyrównać powierzchnie, pozostawić do wystygnięcia. Ostudzoną można kroić na kawałki.

kaczka z polentą

SOS WIŚNIOWO – ŻURAWINOWY
Żurawinę należy moczyć w ciepłej wodzie pół godziny. W garnku umieszczany, mrożone wiśnie, żurawinę, zasypujemy cukrem, dodajemy ocet i rozmaryn. Gotujemy do momentu zredukowania płynu. Całość rozdrabniamy blenderem tworząc gęsty sos.

kaczka z sosem wiśniowym

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *