Ketchup domowy

Ketchup domowy

Mój mąż uwielbia ketchup, i jada go dosłownie do wszystkiego! Potrafi nawet pomidora zalać ketchupem, ja na ten widok dostaje gęsiej skórki. Od dawna męczył mnie o domowy ketchup… no i się doczekał 🙂
Zrobiłam pikantny, bo taki lubi najbardziej. Dodatek ziół może być dowolny, takie jakie preferujecie. Czas przygotowania dość długi ale warto. Myślę, że jego walory, jeszcze bardziej docenimy, otwierając słoiczek zimą 🙂

Składniki:

2 kg bardzo dojrzałych pomidorów
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka gorczycy
5 ziaren pieprzu
5 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżka soli morskiej grubo mielonej
3 łyżki octu winnego
2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Gotować na małym ogniu pół godziny, ostudzone przetrzeć przez sito. Otrzymacie około 2 litrów przecieru. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, czosnek, i tymianek. Zmiksować blenderem z 200 ml przecieru, dolać do pozostałej części. Utrzeć w moździerzu przyprawy: pieprz, sól, ziele, liść laurowy, gorczyca.

Mieszankę wsypać do płynu, dodać pozostałe przyprawy. Doprawiony sos gotujemy, aż zredukuje się do gęstej, pożądanej konsystencji ketchupu (u mnie trwało to 4 godziny na małym ogniu). Gotowy sos przelewamy do słoiczków, pasteryzujemy 30 minut. Mnie wyszły 4 słoiczki po 150 g.

ketchup domowy

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *