Krem szparagowy z klopsikami

Krem szparagowy z klopsikami

Kremowa szybka zupa z wiosennego warzywa.  Idealna alternatywa, na wykorzystanie niedzielnego rosołu w leniwy poniedziałek. Do tego klopsiki z surowych kiełbasek, które będą dodatkiem, równie szybkim do przygotowania. Szybko, smacznie, sezonowo….To lubię 😉

Składniki na 8 porcji:

2 l wywaru drobiowego
2 kg białych szparag
150 g ziemniaków
150 g selera
600 g surowej białej kiełbasy
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
świeży tymianek
pieprz
sól

Przygotowanie:

Szparagi obieramy, myjemy, kroimy na 2 cm kawałki, wrzucamy do wywaru drobiowego, gotujemy. Ziemniaki i seler obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Następnie jeszcze chrupiące warzywa dorzucamy do zupy, gotujemy aż do miękkości. Zupę blendujemy, przecieramy przez sito, doprawiamy do smaku.
Z surowych kiełbasek wyciskać małe porcję mięsa, mokrymi dłońmi formujemy kuleczki. Klopsiki smażymy na oliwie na złoty kolor.

zupa krem szparagowy z klopsikami
Zupę – krem serwujemy z pulpecikami, kawałkami szparag i świeżym tymiankiem.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *