Kurczak po polsku faszerowany wątróbką

Kurczak po polsku faszerowany wątróbką

Kurczak po polsku faszerowany wątróbką to tradycyjne danie naszej narodowej kuchni. Niewątpliwie kurczak jest tutaj najważniejszy, więc zadbajcie o najlepszą jakość tego drobiu. Niby taki minimalizm przypraw i dodatków, a efekt zaskakujący. Soczyste mięso i wilgotne nadzienie w środku, a na zewnątrz chrupiąca maślana skórka. Podawajcie na obiad z ziemniakami oproszonymi koperkiem i ulubioną surówką!

Składniki:

1 sprawiony kurczak (ja miałam o wadze 1,5 kg)
4 wątróbki drobiowe
3 jajka
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g tartej bułki
70 ml mleka
100 g masła
gałka muszkatołowa
papryka czerwona w proszku
pieprz
sól

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy.

FARSZ DO KURCZAKA
Tartą bułkę zalewamy gorącym mlekiem, masło topimy. Umyte i osuszone wątróbki przekrawamy na pół i wraz z żółtkami, przecieramy przez drobne sito. Do wątróbek dodajemy ostudzoną bułkę, masło, natkę pietruszki i przyprawy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z farszem. Kurczaka nadziewamy farszem, zostawiając 1/3 wnętrza pustą ponieważ podczas pieczenia farsz urośnie. Jeśli zostanie Wam trochę farszu, upieczcie go w foli aluminiowej (lub mniejszej foremce) razem z kurczakiem.

Zaszywamy kurczaka białą nicią, polewamy resztą roztopionego masła, solimy po wierzchu i oprószamy papryką w proszku. Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temp. 180ºC przez godzinę, następnie odkrytego kolejną godzinę. Od czasu do czasu warto polać kurczaka wytopionym płynem.
Serwujemy usuwając wcześniej nici, mięso dzielimy nożycami do drobiu.
Smacznego!

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *