Kurczak w sosie sojowym z puree z ziemniaków i pieczonego czosnku

Kurczak  w sosie sojowym z puree  z ziemniaków i pieczonego czosnku

Sekretem przepisu na kurczaka, który jest kruchy i soczysty jest MARYNATA. W tym przypadku marynowanie w sosie sojowym i przyprawach (najlepiej przez noc) jest absolutnie nie do pominięcia! Wiem, że wymaga to wcześniejszego planowania ale efekt jest naprawdę przepyszny.

Chrupiąca surówka z białej rzodkwi gościła w mojej kuchni po raz pierwszy i przyznam, że od razu skradła moje serce. Dostępność tego warzywa jest bardzo dobra a cena niezbyt wysoka. Cechuje ją wiele właściwości leczniczych: wzmacniające, uodparniające i odkażające. Najwięcej pożądanych substancji prozdrowotnych uzyskamy jedząc ją na surowo startą lub zmiażdżoną.

Składniki na 4 porcje udek:

  • 2 udka z kurczaka i 2 pałki (mogą być 4 pałki lub 4 udka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili zielona
  • 100 ml sosu sojowego ciemnego
  • pół limonki
  • 2 łyżki miodu
  • sól

Składniki na puree ziemniaczano – czosnkowe z nuta tymianku:

  • 600 g ziemniaków
  • suszony tymianek
  • 3 łyżki masła
  • 1 główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól

Składniki na surówkę z białej rzodkwi i selera naciowego:

  • 1 duża biała rzodkiew
  • 4 łodygi selera naciowego
  • garść suszonej żurawiny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pół cytryny
  • pieprz ziołowy
  • cukier
  • sól

Przygotowanie:

MARYNATA DO UDEK
Do naczynia, w którym będziemy marynować mięso wlewamy: sos sojowy, sok z wyciśniętej limonki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz chili pokrojone w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy i w płynie zanurzamy udka – najlepiej na całą noc lub dzień.
Zamarynowane mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym zalewając częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na godzinę. Po pół godz przewracamy mięso na druga stronę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i podpiekamy skórkę.

ZIEMNIAKI PUREE Z PIECZONYM CZOSNKIEM
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Przepis na pieczony czosnek znajdziecie tutaj.
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy upieczony czosnek oraz masło. Wszystko blendujemy na gładką masę i doprawiamy suszonym tymiankiem.

SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI I SELERA NACIOWEGO
Rzodkiew obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i umieszczamy na sicie do odsączenia. Seler naciowy kroimy w cieniutkie plasterki. Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki, jednak niezbyt drobno. W naczyniu łączymy odsączoną i odciśniętą z nadmiernego płynu rzodkiew, seler oraz żurawinę. Dodajemy: jogurt, majonez oraz cytrynę. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i cukrem do uzyskania słodko – kwaśnego smaku.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *