Mazurek orzechowo – jabłkowy

Mazurek orzechowo – jabłkowy

Oprócz typowych wytrawnych dań świątecznych, na stole wielkanocnym nie może zabraknąć wspaniałych ciast tj. baby, makowce, serniki czy mazurki. Od XIX wieku mazurki są w Polsce ozdobą stołu i podstawą świąt wielkanocnych. Kruche spody pokrywane są bardzo słodką masą, bogato dekorowane. Mój mazurek jest przekładany orzechową masą i musem z prażonych jabłek. Jego przygotowanie jest może trochę czasochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszystko! Niestety takie mazurki są dość kaloryczne i ciężkostrawne. Na pewno należy zachować umiar w ich spożywaniu, ale i tradycję trzeba kultywować 😉 Dlatego kiedy dopadną nas zaburzenia żołądkowo – jelitowe warto mieć pod ręką Espumisan MAX. Pomoże on nam pozbyć się dyskomfortu związanego z uciskiem, uczuciem pełności i pozwoli dalej cieszyć się świąteczną atmosferą.

Składniki na spody do mazurka:

400 g mąki typ 450
250 g masła
120 g cukru pudru
5 żółtek od ugotowanego jajka
łyżka lodowatej wody
szczypta soli
otarta skórka z jednej cytryny

Składniki na mus jabłkowy:

600 g obranych ze skórki jabłek
1 szklanka cukru

Składniki na masę orzechową:

150 g orzechów włoskich
0,5 szklanki gorącego mleka
60 g cukru pudru
75 g masła

Składniki na polewę czekoladową:

50 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietanki 30 %

Dodatki dekoracyjne (takie jak chcecie):

50 g orzechów włoskich
2 łyżeczki płatków migdałów
biały pisak dekoracyjny

Przygotowanie:

CIASTO NA SPÓD
Mąkę przesiać na stolnicę, żółtka przetrzeć przez sito, dodać, cukier puder, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz wodę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, w proporcjach 65%, 35%. Mniejszą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (dzięki czemu nie przyklei nam się do stolnicy i łatwo wyłożymy nim formę). Dno od formy o średnicy 28 cm, przykładamy do ciasta i wykrawamy jej kształt. Umieszczamy papier z ciastem w formie, nakłuwamy widelcem, schładzamy pół godz w lodówce. Pieczemy do zrumienienia, około 10 – 15 minut, w temperaturze 180º C. Z pozostałego ciasta, odkrawamy kawałek, formujemy ruloniki, które przeplatamy w ozdobny warkocz. Przyklejamy go na surowe białko, na rozwałkowanej drugiej części ciasta, która będzie stanowić wierzch mazurka. Nakłuwamy, chłodzimy i pieczemy jak pierwszą część.

spód do mazurka

spód do mazurka

MUS JABŁKOWY
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Przesypujemy cukrem, smażymy na patelni do wyparowania płynu i zgęstnienia. Gorący mus przekładamy na upieczony spód, przykrywamy drugim plastrem ciasta.

mus jabłkowy do mazurka

MASA ORZECHOWA
Obrane orzechy włoskie mielimy (młynkiem lub blenderem), zalewamy gorącym mlekiem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dokładamy po łyżce mielonych orzechów, cały czas mieszając. Gotową masę orzechową, wykładamy na wierzch oraz boki przestudzonego ciasta, w boki wciskamy kawałki orzechów. Schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową.

mazurek orzechowo jabłkowy

POLEWA CZEKOLADOWA
Do garnuszka wlewamy śmietankę, kruszymy czekoladę i podgrzewamy. Uważać aby nie zagotować, czekolada rozpuści się w ciepłej śmietance, wystarczy cierpliwie mieszać. Przestudzoną polewę wylewamy na masę orzechową, dekorujemy bakaliami.

mazurek orzechowy

 

 

Smacznego !!!


Przy świątecznym stole

Espumisan MAX to wyrób medyczny CE

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *