Onigirazu - japońska kanapka

Onigirazu - japońska kanapka

Onigirazu to połączenie japońskiej kulki ryżowej (onigiri) z kanapką. Podstawą jest ryż oraz glony nori, (takie jak wykorzystujemy do sushi), dodatki są dowolne. Do moich onigirazu użyłam tuńczyka w kawałku Princes, który z jajkiem, tworzy klasyczne i sprawdzone połączenie. Do tego kilka zielonych dodatków i pyszna przekąska gotowa!
Taka sushi kanapka świetnie nada się na lunch do pracy, drugie śniadanie do szkoły albo na piknik w plenerze.

Składniki na 4 kanapki:

500 g ugotowanego i przyprawionego ryżu do sushi
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym Princes
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka kaparów
4 liście sałaty
½ awokado
2 jajka
1 łyżeczka masła
pieprz
sól
4 glony nori (takie jak do sushi)

onigirazu

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zaprawiamy jak do sushi. Tuńczyka odcedzamy z oleju, łączymy z majonezem i kaparami tworząc pastę. Na maśle przygotowujemy jajecznicę, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy ją. Arkusz glonów układamy na kawałku foli spożywczej, który powinien być większy od nori. Przestudzony ryż, kładziemy na środku arkusza.

onigirazu

Następnie warstwowo układamy jajecznicę, pastę z tuńczyka, sałatę. Całość przykrywamy kolejną warstwą ryżu.

onigirazu

Zwijamy boki arkusza tworząc kształt prostokąta, całość ciasno owijamy folią. Odkładamy na 15 minut, po czym kroimy prostokąt tak, aby uzyskać dwie trójkątne kanapki.

onigirazu

Tak samo postępujemy przyrządzając drugi rodzaj onigirazi z tuńczykiem – zastępując jajecznicę – kawałkami awokado.

onigirazu

onigirazu


Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

12 Comments
  1. muszę spróbować w domu, majówka to idealny czas na eksperymenty kulinarne z tuńczykiem

  2. Mega ciekawy przepis! Tylko bez kaparów… I wybrałabym princes w sosie własnym żeby było trochę lżejsze.

    1. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu. Słuszna uwaga z tym tuńczykiem w sosie własnym, taki też był zamysł ale w domu dysponowałam akurat tylko takim w oleju ;-)……a dodatek kaparów może być opcjonalny, jeśli ktoś nie przepada.

      1. A gdzie kupujesz zazwyczaj awokado bo ja mam zawsze problem ze znalezieniem takiego miękkiego, dojrzałego…

        1. Obecnie ze znalezieniem awokado (nawet nie jednej odmiany) w supermarketach czy dyskontach, nie ma już najmniejszego problemu. Moja ulubiona odmiana to Hass o delikatnym orzechowym smaku. Niedojrzałe ma ciemnozieloną skórę, dojrzałe fioletowo – czarną. Sprawdzam delikatnie palcem czy jest jędrne, ale nie zbyt miękkie, wtedy wiem że będzie dobre. Jeśli nie potrzebuje na go od razu to kupuję jeszcze twarde i pozwalam mu dojrzeć w domu 😉

  3. Ale super pomysł, na to bym sama nie wpadła 😀 Wrzuciłaś już przepis na stronkę konkursową tuńczyka princes? 🙂

      1. I jak, udało się wygrać? Przepis zasługuje na nagrodę 🙂

  4. nigdy przenigdy bym na to nie wpadł (robiłem takie wrapki z tego princesa takie z miętą) ale pakować to w liście nori no rewela 😀

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *