Orzechowa owsianka

Orzechowa owsianka

Owsianka jest jedną z moich ulubionych propozycji śniadaniowych. Można ją przygotować na wiele sposobów i chyba dlatego jeszcze mi się nie znudziła! Dziś w wersji orzechowej, dzięki czemu super energetyczna. Doskonale syci, rozgrzewa i odżywia. Z ukochaną kawą uważam, że idealna na pierwszy posiłek dnia!

Składniki na 2 porcje owsianki:

  • 3 szkl mleka
  • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 10 łyżek płatków owsianych górskich

Składniki na granolę orzechową:

  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

GRANOLA ORZECHOWA
Granolę możemy zrobić dzień wcześniej co skróci czas przygotowania śniadania 😉 Poza tym możemy zwiększyć ilość produktów i przechowywać jakiś czas w słoiku. Mieszamy wszystkie składniki suche w misce i łączymy z rozpuszczonym na małym ogniu miodem. Całość przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę rozkładając na płasko. Pieczemy w temp. 170ºC około 15 minut sprawdzając od czasu do czasu by się nie przypaliła. Gotową granolę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

OWSIANKA
Mleko mieszamy z mielonymi orzechami, miodem i zagotowujemy. Do gotującego się płynu dodajemy płatki i gotujemy na małym ogniu około 6-8 minut. Ta owsianka wymaga naszej uwagi….należy przy niej stać i mieszać co jakiś czas aby się nie przypaliła. Konsystencją nie powinna przypominać gęstej, twardej papki. Owsianka będzie gotowa, gdy mleko lekko zgęstnieje a płatki nie rozgotują się. Serwujemy posypując kremową owsiankę chrupiącą granolą orzechową.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *