Pasta z cieciorki

Pasta z cieciorki

Wyrazista w smaku choć nie wymaga soli, to za sprawą pieczonych warzyw: papryki i czosnku oraz przyprawy garam masala. Koniecznie wypróbujcie tą pastę do kanapki!!!

Składniki:

300 g ciecierzycy konserwowej
3 szt suszonych pomidorów
1 papryka czerwona
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy garam masala
trochę oliwy

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, osuszamy, pozbywamy się gniazda nasiennego, kroimy na 4 części. Umieszczamy ją skórą do dołu, z nie obranymi ząbkami czosnku na blasze, skrapiamy oliwą.

pasta z ciecierzycy

Pieczemy 15 minut w temperaturze 250º C. Czosnek obieramy z łupin, paprykę szczelnie zamykamy pod folią aluminiową w misce. Po 5-7 minutach obieramy ją ze skórki.

pasta z ciecierzycy
W naczyniu do blendowania umieszczamy: cieciorkę, pieczoną paprykę, czosnek, suszone pomidory, przyprawę garam masala.

pasta z ciecierzycy

Wszystko miksujemy na gładką masę. Pastę podajemy skropioną delikatnie oliwą.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *