Pasztet z warzyw z rosołu z boczkiem

Pasztet z warzyw z rosołu z boczkiem

W mojej kuchni nic nie może się zmarnować! Taki pasztet to świetna opcja na wykorzystanie warzyw z rosołu, nadanie im ,,drugiego życia” 😉 Warzywa możesz uzupełnić jakimś mięsnym dodatkiem. Kwestia przypraw, też pozostawia wysokie pole manewru. Mój pasztet jest pikantny w smaku, o przyjemnie wędzonym aromacie i ma wilgotną strukturę. Do jego przyrządzenia, użyłam warzyw z bulionu do ,,Risotta z zielonych warzyw i awokado”.

Składniki:

630 g warzyw gotowanych

1 szklanka zielonej soczewicy

2 jajka

1 łyżka masła

200 g boczku surowego wędzonego

1 łyżeczka pasty miso

8 szt suszonych pomidorów z oleju

200 g cebuli

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki

pół łyżeczki chili w proszku

pół łyżeczki kuminu

sól

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na 1 łyżce masła. Soczewicę moczymy w wodzie przez pół godziny, odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni. Wszystkie warzywa gotowane umieszczamy w dość dużym naczyniu, aby swobodnie można było je miksować. Do warzyw dorzucamy przestudzoną cebule, boczek, ugotowaną soczewicę, suszone pomidory, jajka oraz suche przyprawy. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę. Całość przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki. Wierzch pasztetu posypałam pestkami dyni z zalewy oliwnej (opcjonalnie). Pieczemy w temp 180ºC przez 60 minut. Pasztet wyjmujemy i kroimy po całkowitym wystudzeniu.

pasztet z warzyw z rosołu

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *