Pieczeń z łopatki cielęcej z rozmarynem

Pieczeń z łopatki cielęcej z rozmarynem

Pieczona cielęcina to dobry pomysł na wędlinę do śniadania wielkanocnego. Domowa wędlina jest nie porównywalna w smaku do tej sklepowej. Pozbawiona wszelkich konserwantów, barwników i innych ,,cudów”, zachwyci Was naturalnym smakiem mięsa i świeżością. Wymaga trochę poświęcenia ale efekt jest zdecydowanie tego wart!

Składniki:

0,5 kg łopatki cielęcej
3 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
1 duża szalotka
4 gałązki rozmarynu
pieprz
sól
dratwa lub sznurek jutowy

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy, odkrawamy białe błonki. Czosnek rozgniatamy nożem (nie siekamy), połowę szalotki kroimy w półksiężyce, wrzucamy na patelnię z klarowanym masłem. Na rozgrzane masło wkładamy mięso i obsmażamy na rumiano z każdej strony.

cielęcina smażona na maśle klarowanym
Cielęcinę odkładamy na pół godziny do ostygnięcia. Po tym czasie mięso związujemy jutą, by nadać kształt. Pod sznurek wkładamy gałązki rozmarynu. Pieczeń oprószamy z każdej strony solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy zrumieniony czosnek, kroimy wzdłuż drugą połowę szalotki, polewamy mięso przez sitko tłuszczem z patelni od smażenia.

łopatka cielęca

Tak przygotowaną pieczeń, umieszczamy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC na 50 minut. W czasie pieczenia, należy ze dwa razy mięso polać wytopionym sosem. Gotową pieczeń wyjmujemy, pozostawiamy do wystudzenia i odkładamy zakrytą na noc do lodówki. Podajemy na zimno, pokrojoną w plastry.

cielęcina pieczona
Tak upieczoną pieczeń można też zaserwować na ciepło, na obiad z ulubionym dodatkiem. Przepis na ,,Pieczoną cielęcinę w sosie własnym z kluskami śląskimi” znajdziecie również na blogu.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *