Pieczona cielęcina w sosie własnym z kluskami śląskimi

Pieczona cielęcina w sosie własnym z kluskami śląskimi

Dobrej jakości cielęcina powinna mieć bladoróżową barwę, kruchą i jędrną tkankę, obrośniętą białym tłuszczem. Wszystko to za sprawą karmienia młodych sztuk mlekiem, przy zastosowaniu karmienia paszą, mięso staje się bardziej czerwone, wodniste i łykowate. Cielęcina łatwo wysycha w czasie pieczenia. Chcąc tego uniknąć, warto ją obsmażyć na tłuszczu przed pieczeniem. Tak też zrobiłam z moją pieczenią, dodatkowo można polewać ją masłem podczas pieczenia, oraz piec w naczyniach z przykrywką, zabezpieczy to wyparowanie soków.
Taką pieczeń w sosie własnym, można podać na ciepło, na obiad z ulubionymi dodatkami. Polecam serwować również na zimno ,,Pieczeń z łopatki cielęcej w rozmarynie”.

Składniki na pieczeń:

0,5 kg łopatki cielęcej
3 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
1 duża szalotka
4 gałązki rozmarynu
pieprz
sól
dratwa lub sznurek jutowy

Składniki na sos:

1 łyżka mąki pszennej
woda
pieprz
sól

Składniki na kluski śląskie (około 3 porcje):

2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
0,5 kg ziemniaków
1 jajko
sól

Przygotowanie:

PIECZEŃ
Przepis na przyrządzenie pieczeni znajdziecie Tutaj.

SOS
Odcedzony płyn, który powstał podczas pieczenia mięsa przelać do rondla i zagotować. Łyżkę mąki rozprowadzić w wodzie, wlewać strumieniem, energicznie mieszając rózgą do zagęszczenia sosu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.

łopatka cielęca

KLUSKI ŚLĄSKIE
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Rękoma formujemy małe okrągłe kluski (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Kluski śląskie podajemy do pieczeni polane sosem.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *