Pieczone pierożki z farszem z kaczki

Pieczone pierożki z farszem z kaczki

Pyszne, sycące pierogi przygotowane z kruchego, półfrancuskiego ciasta. Wypełnione farszem z pieczonej kaczki doskonale komponują się z żurawinowym dipem.  Zaletą tych pierożków jest to, że można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna przekąska np. podczas oglądania meczu.

Składniki na ciasto (50 szt pierożków):

200 g masła
500 g mąki
pół łyżeczki soli
3 jajka
150 ml śmietany 18%

Składniki na farsz:

350 g mięsa z pieczonych udek kaczych (koniecznie razem ze skórą)
1 cebula
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka siekanego rozmarynu
50 ml bulionu drobiowego
1 łyżka masła

Składniki na dip żurawinowy:

garść suszonej żurawiny
125 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
gałązka rozmarynu
pieprz czarny

Dodatkowo:

1 jajko
50 ml mleka

Przygotowanie:

FARSZ
Do farszu użyłam 3 pieczonych kaczych udek. Mięso wraz ze skórą oddzielamy od kości, mielimy, dodajemy przyprawy i bulion. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na łyżce masła, łączymy z farszem.

pieczone pierożki

CIASTO
Masło siekamy z mąka, zagniatamy z resztą składników. Odkładamy do lodówki na pół godziny. Ciasto porcjujemy na 3 – 4 części. Każdą porcje podsypując mąką wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy krążki o średnicy 10 cm. Nakładamy na każdy trochę farszu, brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem, zaklejamy. Pierożki wykładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190ºC na 30 – 35 minut.

pieczone pierogi z farszem z kaczki

DIP ŻURAWINOWY
Żurawinę wcześniej namaczamy w wodzie. Odcedzoną łączymy z pozostałymi składnikami, miksujemy przy pomocy blendera.

pieczone pierożki z farszem z kaczki

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *