Pieczone placki ziemniaczane z chrzanowo - ziołowym twarożkiem i łososiem

Pieczone placki ziemniaczane z chrzanowo - ziołowym twarożkiem i łososiem

Chudsza wersja placków ziemniaczanych bo pieczone, a nie smażone. Podane w towarzystwie łososia oraz twarożku bez laktozy Mlekovita, któremu nadałam chrzanowo – ziołową nutę. Myślę, że doskonale nada się na piątkowy obiad 🙂

Składniki na placki ziemniaczane:
( 14 szt małych placuszków)

1 kg ziemniaków
1 czerwona cebula
5 gałązek tymianku
½ łyżeczki soli
pieprz
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
50 ml oleju rzepakowego
2 jajka

Składniki na twarożek:

230 g twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita
50 ml mleka 3,2 % Wydojone bez laktozy Mlekovita
1 łyżeczka chrzanu tartego
2 łyżki siekanych ziół (bazylia, oregano)
pieprz
sól

Dodatkowo:

120 g łososia wędzonego na zimno
kiełki rzodkiewki
rzodkiewka
gałązki tymianku

Przygotowanie:

PLACKI ZIEMIACZANE
Ziemniaki obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Pozostawiamy na chwilę, odciskamy nadmiar płynu. Ścieramy cebulę, mieszamy ją z ziemniakami, dorzucamy oddzielone listki tymianku od zdrewniałej łodygi . Dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy małe placki o grubości 0,5 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200º C i pieczemy przez 30 minut.

pieczone placki ziemniaczane

TWAROŻEK CHRZANOWO – ZIOŁOWY
Do miski wrzucić rozdrobniony widelcem twarożek, dodać mleko i chrzan, dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone zioła posiekać i dodać do sera. Doprawić solą i pieprzem.

ser

 

Na upieczony placek nakładamy łyżkę twarożku i zwinięty plasterek łososia. Dekorujemy kiełkami rzodkiewki, listkami tymianku oraz plasterkami rzodkiewki.

pieczone placki ziemniaczane


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *