Pierniki babci Jadzi

Pierniki babci Jadzi

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia tradycyjnie rozpoczynam od wypiekania pierników. Zapach korzennych przypraw,  roznoszący się w mieszkaniu, najszybciej wprowadza mnie w  przedświąteczny klimat. Dzielę się z Wami przepisem pochodzącym od mojej Babci (od siebie dodaję własną kompozycję przypraw, zamiast tradycyjnej mieszanki do pierników), mam do niego duży sentyment, odkąd pamiętam mama z niego korzystała piekąc te pyszne ciasteczka. Nie powiem, przepis dość pracochłonny, ale warto poświęcić te kilka chwil, aby na długo cieszyć się ich smakiem. Pierniczki wychodzą bardzo miękkie i aromatyczne.


pierniki

Składniki na syrop/miód z maślanki:

1l maślanki naturalnej
1 kg cukru

Składniki na mieszankę przypraw:

50 g goździków
5 szt laski cynamonu
10 g kardamonu
10 g mielonego anyżu
10 g mielonego imbiru

Składniki na ciasto:

3 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki ziemniaczanej
4 łyżki ciemnego kakao
400 ml miodu
10 jajek
3 kostki masła (250 g)
1 kg cukru
500 g powideł śliwkowych
4 łyżki kawy
6 łyżeczek amoniaku
1,5 łyżeczki sody
0,5 szklanki mleka

Ponadto:

cukier puder
polewy
orzechy
dekoracje

Przygotowanie:

SYROP/ MIÓD Z MAŚLANKI
Syrop z maślanki, warto przygotować sobie już dzień wcześniej, co znacznie przyspieszy pracę kolejnego dnia. Łączymy cukier z maślanką i gotujemy około godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Miód jest gotowy, gdy nabierze złocisto brązowej barwy i gęstej konsystencji. Po tym czasie nie gotować dłużej bo karmel stwardnieje.

PRZYPRAWY
Goździki, cynamon i kardamon mielę w młynku do kawy na pył. Łączę z pozostałymi przyprawami (imbir, anyż). Jeśli nie macie jak zmielić przypraw to możecie użyć gotowej mieszanki. Jednak ja uważam, że ta samodzielnie skomponowana jest najjjjlepsza bo bardziej aromatyczna!

przyprawy

CIASTO

ciasto pierniki
Kawę zalewamy w kubku wrzącą wodą (300 ml), przykrywamy na chwilę talerzykiem do sparzenia. Przelewamy przez drobne sito aby pozbyć się fusów.
Na patelni karmelizujemy 2 szklanki cukru, zalewamy przecedzoną (ciepłą) kawą, zdejmujemy z palnika. Kiedy przestanie ,,bąbelkować”, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia karmelu. Do tego dodajemy całą resztę „słodziwa” tzn. pozostały cukier (2 szklanki), miód, syrop z maślanki, powidła. Całość mieszamy do połączenia składników, studzimy do temperatury pokojowej.
Masło rozpuszczamy, studzimy.
Mąkę i kakao przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawy. Mieszamy dokładnie z syropem, masłem, jajkami. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną w odrobinie mleka sodę. Następnie rozpuszczony w mleku amoniak, dodajemy. Całość dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ½ -1 cm, wykrawamy foremkami pierniki. Pieczemy w temperaturze 180º C, przez 5-8 minut w zależności od grubości.

pierniki

 

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *