Pierś z gęsi z sosem śliwkowym, pyzami i kapustą modrą zasmażaną

Pierś z gęsi z sosem śliwkowym, pyzami i kapustą modrą zasmażaną

Zgodnie z przysłowiem, że ,,na Świętego Marcina najlepsza gęsina” („Nowa księga przysłów polskich”, red. Julian Krzyżanowski ) moja propozycja pełnego dania obiadowego.

Uwielbiam celebrowanie świąt jedzeniem i przygotowywanie potraw z tradycjami. Towarzyszy mi wówczas jeszcze większy szacunek do produktów, z których będę gotować. 11 listopada obchodzimy Święto Niepodległości. Ten dzień dla Wielkopolan jest również okazją do obchodów Dnia Świętego Marcina. Według legendy to właśnie jemu zawdzięczamy serwowanie dań z gęsi. Miał on również wpływ na pieczenie rogali świętomarcińskich, równie popularnych tego dnia szczególnie w Poznaniu.
Komponując dodatki do gęsiny w postaci pyz drożdżowych i kapusty zasmażanej to danie staje się jeszcze bardziej charakterystycznym dla kuchni wielkopolskiej.
Smacznego 🙂

Składniki na pierś z gęsi w sosie śliwkowym:

  • 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1kg)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do gęsi
  • 10 szt suszonych śliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 125 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz

Składniki na kapustę modrą zasmażaną:

  • ½ małej główki kapusty modrej
  • 3 listki laurowe
  • 5 łyżek gęsiego tłuszczu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 średnia cebula fioletowa
  • 1 jabłko
  • woda
  • pieprz
  • sól
  • ocet

Przygotowanie:

PIERŚ PIECZONA
Skórę na piersiach nacinamy. Piersi gęsi obtaczamy w suchych przyprawach (sól, pieprz, majeranek, przyprawa do gęsi). Następnie mięso smażymy na suchej patelni (skórą do dołu) na małym ogniu. Chodzi o to, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu znajdującego się w skórze. Po kilku minutach przekładamy mięso na drugą stronę i lekko podsmażamy.
Mięso przekładamy do naczynia, w którym będziemy je piec w piekarniku. Z patelni odlewamy połowę tłuszczu np. do małego garnuszka, który wytopił się ze skóry (przyda nam się do kapusty).
Na patelnię wlewamy czerwone wino oraz dodajemy miód i gałązki rozmarynu. Po zagotowaniu przelewamy na podsmażone mięso. Dorzucamy słodkie śliwki suszone oraz 3 ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i dusimy przez 1,5 godziny.

SOS ŚLIWKOWY
Przygotowanie sosu zajmie już tylko chwilę. Z płynu w którym dusiliśmy gęś wyjmujemy rozmaryn i oddzielamy liski od twardej gałązki aby lepiej się zblendowały. Całość przelewamy do garnka i blendujemy. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy trochę wody. Zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.

KAPUSTA MODRA ZASMAŻANA
Kapustę poszatkować. Na rozgrzany tłuszcz gęsi wrzucić cebulę i jabłko pokrojone w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy kapustę i od razu cukier oraz ocet. Podsmażamy wszystko przez chwilę. Następnie podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i dusimy na małym ogniu. Dusimy, dolewając wody do momentu, aż kapusta będzie wystarczająco miękka. Ja lubię kiedy jest delikatnie chrupiąca a nie rozgotowana:) Pozostaje już tylko doprawić pieprzem oraz pozostałymi przyprawami w takiej ilości jak preferujecie. Moja ma wyraziście pikantny (to za sprawą pieprzu) słodko kwaśny smak!

Przepis na przygotowanie pyz drożdżowych znajdziecie tutaj.

 

pierś z gęsi z pyzami i kapustą modrą zasmażaną

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *