Pizzerki na spodzie z ciasta dyniowego

Pizzerki na spodzie z ciasta dyniowego

Zjedzenie od czasu do czasu domowej roboty pizzy może być jak najbardziej zdrową alternatywą fast food’ów. Takie ciasto nie zawiera ulepszaczy, dodatków smakowych, glutaminianu sodu. Przygotowując, je z dodatkiem mąki razowej, kukurydzianej czy gryczanej to kolejna zdrowsza opcja. Nawet niezbyt umiejętnie ale własnoręcznie przyrządzone ciasto, będzie lepsze od pizzy mrożonej.
Polecam pizzerki na spodzie z dodatkiem musu, przygotowanego z mrożonej dyni Hortex, który nada pięknego koloru. Zastąp tłuste wędliny kolorowymi warzywami (warto użyć surowych typu: rukola, szpinak, świeże zioła tuż po wyjęciu z pieca ),wybierz mozzarelle lub inny dobrej jakości ser, ale zmniejsz jego ilość na pizzy. Grubość ciasta również można ograniczyć 😉 Te kilka trików sprawi, że to danie zyska statut zdrowszego jedzenia. Myślę, że takie odchudzenie posiłków na wiosnę, może być całkiem przyjemne.

Składniki na ciasto:

400 g mąki typ 450 (w tym 2,5 szklanki mąki tortowej, 0,5 szklanki krupczatki)
300 g mrożonej dyni w kostce Hortex
125 ml wody
30 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki soli
30 ml oliwy

Składniki na sos pomidorowy:

puszka pomidorów pelati
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
pieprz
sól

Składniki na sos czosnkowo – ziołowy:

120 g jogurtu naturalnego typu greckiego
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki cukru
pieprz
sól

Dodatki do pizzerek (wedle uznania):

grillowany bakłażan
cebula fioletowa
bazylia świeża
szpinak baby świeży
pomidorki koktajlowe
szynka wędzona surowa dojrzewająca
oliwki
ser feta owczo – kozi
ser mozzarella w zalewie

Przygotowanie:

CIASTO NA PIZZERKI
Dynię w kostce Hortex rozmrażamy, miksujemy na gładką masę, umieszczamy w garnku i redukujemy na małym ogniu większość płynu. Finalnie otrzymując 150 g musu z dyni.

mus z dyni
Z ciepłej wody, drożdży i cukru robimy zaczyn, pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby drożdze zaczęły pracować.
Przesianą mąkę, olej, sól, schłodzony mus z dyni oraz zaczyn drożdżowy umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto (około 5-7 minut).

ciasto na pizzerki

Po tym czasie dzielimy je na porcje. Ja przygotowałam z mojego ciasta 6 małych pizzerek (po 50 g ciasta na każdą), oraz jedną większą pizzę o średnicy 35 cm (około 400 g) z reszty ciasta. Wyporcjowane ciasto formujemy w kulki i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie wałkujemy je delikatnie podsypując mąką, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie pozwalamy im wyrosnąć.

SOS POMIDOROWY
Przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy chwilę na oliwie (uważać aby nie spalić), dodajemy do pomidorów. Całość krótko miksujemy, przelewamy do garnka i dusimy. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy przyprawami.

SOS CZOSNKOWO – ZIOŁOWY
Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gotowe 😉

PIZZERKI
Bakłażana pokroić w 1 cm plasterki, posolić, pozostawić na pół godziny, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z solą i pieprzem, smarujemy zaprawą bakłażana, umieszczamy w grillu elektrycznym na 4 minuty lub grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
Wyrośnięte spody na pizzerki/pizzę, smarujemy sosem pomidorowym, układamy dowolnie składniki.

pizzerki

 

Należy zachować umiar w ich doborze, zbyt duża ilość obciąży ciasto i trudniej będzie je wypiec. Szpinak bazylię i ser feta dodaję głównie po upieczeniu. Ser mozzarella razem z pozostałymi składnikami.

pizza z ciastem dyniowym

Pizzerki pieczemy 15 minut w temperaturze 250º C.
Smacznego!!!

pizza z dynią


Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *