Polędwiczka wieprzowa na puree z ciecierzycy z sosem z zielonego pieprzu

Polędwiczka wieprzowa na puree z ciecierzycy z sosem z zielonego pieprzu

Polędwiczka wieprzowa ma bardzo delikatne mięso i nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Po usmażeniu warto odczekać kilka minut i dać jej ,,odpocząć”, dzięki czemu mięso dojdzie. Polędwiczki serwowane z pieprznym sosem na bazie śmietanki i kremowym hummusem…może nie są daniem z typu dietetycznych ale na pewno smacznych 😉
Jako, że jesteśmy w szczycie sezonu zimowego propozycja dodatku w postaci gotowanych warzyw…u mnie tym razem – brukselka.

Składniki (około 3 porcje):

1 polędwiczka wieprzowa (około 500 g)
3 łyżki oliwy
pieprz
sól

Składniki na sos:

150 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu
sól

Składniki na puree z ciecierzycy:

szklanka ciecierzycy (użyłam takiej w zalewie ze słoika)
50 g cebuli
1 łyżeczka masła
3 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie:

POLĘDWICA
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w 2 cm talarki, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po 3 minuty z każdej strony.

SOS Z ZIELONEGO PIEPRZU
Z patelni zdejmujemy polędwicę na talerz aby odpoczęła. Na tą samą patelnię wrzucamy zielony pieprz, zachowując tłuszcz i soki, które wytopiły się podczas smażenia mięsa. Podgrzewamy przez minutę, dolewamy śmietankę, redukujemy na wolnym ogniu do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli lubicie bardzo pikantne dania, możecie część ziarenek pieprzu rozgnieść przed wrzuceniem na patelnię.

PUREE Z CIECIERZYCY
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Ciecierzyce odcedzamy z zalewy, dorzucamy do niej cebulę i śmietankę. Całość blendujemy na gładką masę. Jeśli chcecie można ją jeszcze dosolić i dopieprzyć, ale nie jest to konieczne. Ja uznałam, że dodatek pieprznego sosu do mięsa jest wystarczająco wyrazisty w smaku, więc już dodatkowo nie doprawiałam.

polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *