Ramen - japońska zupa

Ramen - japońska zupa

W pewnym sensie ramen stanowi odpowiednik polskiego rosołu. Podstawą tego dania jest makaron oraz bulion. Tradycyjny makaron ramen robi się z czterech składników: wody, mąki pszennej, soli oraz wody kansui (alkaiczna mineralna, która zawiera węglan sodu oraz potasu i jest odpowiedzialna za żółty kolor klusek). Zasadniczo do tego dania używa się jednego z trzech rodzai bulionu: mięsny (wołowina, wieprzowina, drób – mięso i kości), warzywny (marchew, por, kapusta, jarmuż, glony), morski (glony, ryby, skorupiaki – dodaje się zarówno mięso jak i ości, pancerzyki a później odcedza). Możecie się tez spotkać z mieszankami tych wywarów. Bardzo często bulion jest przyprawiany sosem sojowym lub pastą miso (robi się ją ze sfermentowanego ryżu, soi lub pszenicy.

Dopełnieniem są dodatki warzywne i/lub mięsne zależne od upodobania.
Ja użyłam japońskiego makaronu pszenno – gryczanego Soba (cudownie aromatyczny) . Jest on co prawda przeciwieństwem grubego, pszennego makaronu Ramen, uważam jednak, że równie dobrze pasuje do ramenu.
Oto moja dzisiejsza propozycja japońskiej zupy ramen. Przygotowanie jej to dla mnie za każdym razem inna wariacja dodatków.

Składniki na ramen dla 4 osób:

Składniki na rosół:

300 g udek z kurczaka
200 g porcji rosołowej wołowej
200g szynki wieprzowej
½ korzenia selera
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
10 cm pora
2 cm świeżego imbiru
kilka ziaren pieprzu czarnego
kilka liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
4 l wody
pasta miso

Dodatki na talerz:

300 g makaronu Soba
4 jajka ugotowane na twardo
listki kolendry
100 g kiełki fasoli mung
listek alg morskich
1 papryczka chili czerwona
1 papryczka chili żółta
cebula dymka
8 plastrów boczku surowego – wędzonego

Składniki na marynatę do jajek:

1 szkl wody
50 ml sosu sojowego ciemnego
4 cm imbiru świeżego
3 ząbki czosnku
2 łyżki cukru

Przygotowanie:

MARYNATA DO JAJEK
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Do garnka wlewamy wodę i sos sojowy, imbir i czosnek ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy cukier i gotujemy 5 minut. Całość przecedzamy, kiedy ostygnie przelewamy np. do słoika. Ugotowane, ostudzone jajka zanurzamy w marynacie i zostawiamy na dobę.

ROSÓŁ
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, warzywa obieramy, płuczemy i wkładamy do dużego garnka. Całość zalewamy wodą. Dodajemy sól, suche przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) oraz pokrojony w paski imbir. Rosół gotujemy na małym ogniu około 4 godz. Po tym czasie wywar mięsno – warzywny przecedzamy przez drobne sito. Do otrzymanego bulionu (u mnie były to 2 litry), dodajemy pastę miso. Ja na 1 litr płynu daję 1 płaską łyżkę pasty ale można dać więcej lub mniej wedle uznania.

MAKARON
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

BOCZEK
Surowe plastry wędzonego boczku umieszczamy na rozgrzanej patelni teflonowej bez udziału dodatkowego tłuszczu aż osiągną stan chrupiących skwarek.

RAMEN
Na spód miski wkładamy makaron, który zalewamy bulionem do ¾ wysokości. Na makaronie układamy plastry boczku, przekrojone na pół jajko, kiełki fasoli mung. Dekorujemy posiekaną zieloną częścią dymki, kawałkami świeżego chili oraz listkami kolendry. Listek alg morskich nori tniemy nożyczkami w dowolny kształt i wieńczymy tymi płatkami ramen.

ramen

 

Smacznego!

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *