Ratatuj (Ratatouille)

Ratatuj (Ratatouille)

Ratatuj to francuskie, wegetariańskie danie z kolorowych warzyw. Zachwyca wyglądem i smakiem, zwłaszcza kiedy dopada nas tęsknota za letnimi warzywami ♥ Może stanowić samodzielną potrawę lub być dodatkiem do grillowanych czy pieczonych mięs. Pychaaa 🙂

Składniki na sos:

1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
400 ml pasaty pomidorowej (lub pomidorów z puszki)
tymianek
papryka wędzona
olej
pieprz
1 łyżka cukru
sól

Składniki pozostałe:

1 średni bakłażan
1 średnia cukinia
2 cebule czerwone
2 pomidory czerwone
2 pomidory żółte
oliwa z oliwek
tymianek
parmezan
sól

PRZYGOTOWANIE:

SOS
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, myjemy, osuszamy. Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia układamy paprykę, skrapiamy olejem, umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250º C na 15 minut. Podpieczoną paprykę szczeknie zakrywamy folią aluminiową w miseczce.

ratatuj

Po 20 minutach obieramy ją ze skórki, kroimy w kostkę. Na patelni szklimy na oleju cebulę oraz czosnek. Dodajemy pasatę, przyprawy i paprykę, gotujemy na małym ogniu, do lekkiego zredukowania.

ratatuj

RATATUJ
Bakłażana kroimy w cienkie plasterki, solimy, po chwili zdejmujemy nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Pozostałe warzywa również kroimy w plastry. Gotowy sos przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, (ja użyłam formy do tarty) na nim naprzemiennie układać warzywa.

ratatuj

Całość obficie polać oliwą, posolić, posypać tymiankiem.

ratatuj

Przykryć folią aluminiową. Piec przez 1,5 godz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170º C, 30 minut przed końcem zdjąć folię. Podawać posypane startym parmezanem.

ratatuj

3 Comments
Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *