Sałatka z fasolki szparagowej, pieczonego buraka i mozzarelli

Sałatka z fasolki szparagowej, pieczonego buraka i mozzarelli

Sałatki są u mnie obowiązkową pozycją letniego menu. W szczególności, gdy upał daje się we znaki, zamieniam wtedy gorące posiłki, na lekkie sałatki. Najbardziej lubię, kiedy sałatka łączy w sobie różne tekstury i kształty składników. Tak jak w przypadku tej: chrupkie orzechy, jędrna fasolka i miękka mozzarella. Polecam zarówno na obiad jak i na kolację!

Składniki:

300 g zielonej fasolki szparagowej
1 opakowanie (150 g) Mozzarelli Mini Galbani
garść orzechów włoskich
4 – 5 małych buraków
olej
sól

Składniki na sos miodowo – musztardowy:

1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu ryżowego
¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
sól

sałatka z fasolką szparagową

Przygotowanie:

SOS MIODOWO – MUSZTARDOWY
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.

SAŁATKA
Buraki umyć, osuszyć, umieścić na foli aluminiowej, skropić odrobiną oleju, posolić. Zawijamy szczelnie folię i umieszczamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.

buraczki pieczone

Pieczemy do miękkości (około 30 minut) w temperaturze 200 º C, przestudzone obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Fasolkę obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowaną wyjmujemy do wody z lodem aby zachowała swoją chrupkość, jędrność i piękny kolor.
Na spód naczynia układamy fasolę, dodajemy ćwiartki buraka, odcedzone kulki mozzarelli. Całość posypujemy orzechami włoskimi i polewamy sosem miodowo – musztardowym.


Włoska strona lata z Galbani

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *