Sałatka z rukoli z serem mozzarella

Sałatka z rukoli z serem mozzarella

Cierpki, lekko orzechowy smak rukoli sprawia, że jest to mój ulubiony rodzaj sałaty. Jest bardzo wdzięczna, ponieważ sprawdzi się zarówno z wytrawnymi serami, wędlinami jak i z dodatkiem słodkich owoców (tj. mango, figa, melon). Wypróbujcie na różne okazje!

Składniki na 2-3 porcje:

2 garście rukoli
1 kulka sera mozzarella
1 świeża figa
pół awokado
¼ granatu
garść orzechów nerkowca

Składniki na sos do sałatki:

pół łyżeczki miodu
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
4 listki mięty
pieprz
sól

Przygotowanie:

SOS
Mięte drobno siekamy, pozostałe składniki mieszamy razem.

SAŁATKA
Rukolę płuczemy, odsączamy na ręczniku papierowym i układamy w naczyniu w którym będziemy serwować. Orzechy nerkowca krótko prażymy na suchej patelni. Z granatu ,,wystukujemy” pestki, uderzając np. drewnianą łyżką, zewnętrzną stronę skórki. Mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki, figę kroimy na ćwiartki. Awokado wydłubuję ze skórki małą okrągłą łyżeczką. Wszystkie składniki układam warstwowo na rukoli, całość polewam sosem.

 

sałatka kolorowa

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *