Spring rollsy z kurczakiem i warzywami

Spring rollsy z kurczakiem i warzywami

Spring rollsy inaczej krokiety wiosenne, popularne w kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo – Wschodniej. To nic innego jak naleśniki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno – warzywnym lub krewetkowym. Odmiany mogą się różnić w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Jadane na zimno lub smażone, podawane z różnymi sosami i dipami. Te smażone – w Polsce odnoszą się do tzw. sajgonek, kojarzonych z wersją wietnamską.
Doskonałe jako lekka kolacja, przystawka dla gości czy drugie śniadanie do pracy. W dodatku szybkie w przygotowaniu – bo zajmie Wam to z 35 minut – i to już z dwoma dipami, które dodadzą im zaskakującego charakteru!

Składniki na około 12 szt:

300 g piersi z kurczaka (1 filet)
papier ryżowy
pół cebuli szalotki
świeża papryczka chili
¼ papryki czerwonej
1 ogórek gruntowy
kawałek selera naciowego
¼ kopru włoskiego
kilka listków rukoli
kilka listków kolendry
biały i czarny sezam
pieprz
sól

Składniki na zielony dip:

0,5 papryczki chili
5 listków mięty
garść lisków kolendry
sok z połowy limonki
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól

Składniki na brązowy dip:

0,5 papryczki chili
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu ryżowego

Przygotowanie:

DIP ZIELONY
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim, wąskim naczyniu i miksujemy blenderem do połączenia składników.

DIP BRĄZOWY
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim, wąskim naczyniu i miksujemy blenderem do połączenia składników.

SPRING ROLLSY
Pierś z kurczaka przetnij wzdłuż, tak aby uzyskać 3 mniej więcej równe porcje. Oprósz z każdej strony solą, pieprzem i sezamem. Tak przygotowanego fileta grilluj przez 4 minuty, na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Po przestygnięciu pokrój go na wąskie paski.

spring rolls - filet grillowany
Oczyszczone i umyte warzywa, pokrój w cienkie paski, tak aby ich długość zajmowała maksymalnie ¾ średnicy krążka ryżowego. Wykorzystaj z obranego ogórka tylko twardą część, miąższu należy się pozbyć, wydrążając go łyżeczką. Rzodkiewkę pokrój w krążki (lub paski), papryczkę chili w płatki.

warzywa do spring rolsów
Krążki papieru ryżowego moczymy, pojedynczo w ciepłej wodzie (nie gorącej) około 60 sekund. Zmiękczony papier przekładamy na szklaną deskę, lekko zwilżoną wodą, aby się nie przykleił. Na środek nakładamy składniki: rukolę, paprykę, ogórek, paski grillowanego fileta, seler naciowy, koper włoski, posypujemy sezamem. Najpierw zawijamy boki papieru do środka, następnie mocno dociskając rolujemy spring rolls. Druga możliwość zwijania, polega na ułożeniu składników do połowy krążka, tak aby lekko wystawały poza papier. Gotowe rollsy podajemy z dipami.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *