Surówka do obiadu (długowieczna)

Surówka do obiadu (długowieczna)

Warzywny dodatek do obiadu, jest u mnie rzeczą, absolutnie obowiązkową. Szczególnie, w postaci chrupiącej surówki. Zdarza się, że na przygotowanie posiłku nie mamy zbyt wiele czasu. Posiadanie w lodówce takiego zapasu nie raz uratowało mi życie a raczej….. obiad 😉
Fajne jest w niej to, że można ją dość długo przechowywać, nie zmienia smaku, pozostaje cały czas aromatyczna i chupiąca. Nazywamy ją długowieczną, z uwagi na długi termin do spożycia. U mnie stoi już w lodówce 3 tygodnie, a maksymalnie 1,5 miesiąca ją przechowywałam.

Składniki:

3 kg kapusty białej
3 szt marchewki
3 ząbki czosnku
3 1/2 łyżki soli

Składniki na zalewę:

1/2 szkl oleju
1 szkl octu
1 szkl cukru
2 szkl wody

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce na małych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Całość wymieszać z solą i pozostawić na 15 minut.

sałatka długowieczna

Wszystkie składniki zalewy zagotować. Gorącą zalać kapustę, poczekać aż ostygnie, przełożyć do słoików, razem z zalewą. Surówkę nie pasteryzować. Przechowywać w lodówce do 2 miesięcy. Z podanych proporcji wyszły mi 4 litrowe słoiki.

 

sałatka długowieczna

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *