Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

Dziś przepis tradycyjny, na jedno z dań, które w wielu domach zagości na wigilijnym stole. Pierogi ulepione z ciasta zaparzanego, które jest po ugotowaniu bardzo delikatne i mięciutkie.  Fajne w pierogach jest to, że można je przygotować wcześniej.  Świetnie nadają się do mrożenia, nie tracąc przez to na jakości. Moje już przygotowane,  zamrożone czekają na kolację wigilijną 😊

Składniki na ciasto (około 50 szt pierogów):

3 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
¾ szklanki wrzącej wody
¼ szklanki zimnej wody
pół łyżeczki soli
2 łyżki masła

Składniki na farsz:

800 g kapusty kiszonej
150 g suszonych grzybów
4 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 kulek pieprzu w kulkach
pieprz mielony
trochę cukru
2 cebule
2 łyżki smalcu

Składniki na okrasę:

masło
bułka tarta

pierogi z kapustą i grzybami

Przygotowanie:

FARSZ
Farsz jest trochę czasochłonny,  warto przygotować go dzień wcześniej. Grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc. Kolejnego dnia odcedzamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy na małym ogniu około 60 minut. Miękkie grzyby studzimy, kroimy w cienkie paski. Kapustę umieszczamy w garnku z liściem laurowym, zielem i pieprzem ziarnistym, zalewamy wodą. Gotujemy około 8-10 minut, odcedzamy wodę, kroimy niezbyt drobno, pozbywając się przy tym z kapusty liści laurowych, ziela itd.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na smalcu, dorzucamy pokrojoną kapustę i grzyby, krótko przesmażamy. Doprawiamy czarnym mielonym pieprzem. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna również odrobiną cukru.

ZAPARZANE CIASTO NA PIEROGI
Mąkę przesiewamy przez sito, zaparzamy wrzącą wodą, mieszamy drewnianą łyżką, zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy zimną wodę, sól, żółtko, masło, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykrywamy talerzem, pozostawiamy na 15 minut do odpoczęcia.
Ciasto, dzielimy na mniejsze części, wałkujemy podsypane mąką na 1 mm.

pierogi z kapustą i grzybami

Wykrojone kółka, wypełniamy przestudzonym farszem, sklejamy brzegi smarując białkiem lub wodą.

pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy z bułką zrumienioną na maśle lub inną ulubioną okrasą.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *