Szaszłyk drobiowy na sałatce z rukoli z pikantną dynią piżmową

Szaszłyk drobiowy na sałatce z rukoli z pikantną dynią piżmową

Przepis na pyszną sałatkę walentynkową….lekka a zarazem pikantna!
Z pewnością poprawi apetyt i rozgrzeje atmosferę korzeń imbiru, uważany za jeden z afrodyzjaków. Dodatek chili pobudzi produkcję endorfin, hormonu szczęścia (za sprawą zawartej w niej kapsaicyny). Nie obawiajcie się jednak, piekący smak w tym daniu nie zdominuje, gdyż zrównoważony zostanie aksamitnym serem pleśniowym. Wyjątkowy dodatek do naszego dania uczyni gruszka, prezentująca zmysłowy kształt, rozkoszną słodycz, emanująca bogactwem potasu, magnezu i jodu. Dopełnieniem potrawy będzie chrupkość orzechów włoskich doskonale komponujących się z kremowym, lekko orzechowym smakiem dyni piżmowej.
Szczęśliwych walentynek 🙂

Podane składniki wystarczą do przyrządzenia dania dla 4 osób.

Składniki na szaszłyki drobiowe:

1 podwójna pierś z kurczaka (około 400g)
6 łyżek sosu sojowego ciemnego
3 łyżki oleju sezamowego
sok z 1 limonki
łyżka miodu
100 ml przecieru pomidorowego
1 cm startego świeżego imbiru
biały sezam

Składniki na pieczoną dynię piżmową:

1 mała dynia piżmowa
chili w proszku
wędzona papryka w proszku
oliwa
sól

Składniki na sałatkę:

4 garście rukoli
gruszka
ser pleśniowy (lazur błękitny)
garść orzechów włoskich

Składniki na sos:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka miodu
pół cytryny

Przygotowanie:

SZASZŁYKI DROBIOWE
Wszystkie składniki na szaszłyki (oprócz sezamu) łączymy ze sobą w jednym naczyniu tworząc marynatę. Kurczaka umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na 4 płaty (każda pierś) na wzór polędwiczki. Mięso zatopić w marynacie i odłożyć do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie, każdy płat nadziać na patyczek do szaszłyków. Grillować na grillu elektrycznym 3-4 minuty. Jeszcze ciepłe szaszłyki posypać sezamem.

szaszłyki drobiowe

PIECZONA DYNIA PIŻMOWA
Dynię myjemy, kroimy wzdłuż, pozbywamy się włóknistego środka i wycinamy kliny. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, doprawiamy solą, papryką wędzoną i chili w proszku. Tak przygotowana dynia ląduje w piekarniku rozgrzanym do temp. 200ºC na 45 minut.

SOS
Wszystkie podane składniki razem wymieszać.

SAŁATKA Z RUKOLI
Rukolę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i umieszczamy na spód naczynia, w którym będziemy serwować danie. Upieczoną dynię wykładamy na sałatę. Gruszkę obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki. Kruszonym serem i orzechami sypiemy po wierzchu. Danie wykańczamy umieszczając na sałatce szaszłyki i polewamy wszystko sosem tuż przed podaniem.

Sałatka z rukoli

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *