Szynka confit idealna na Wielkanoc

Szynka confit idealna na Wielkanoc

Zgodnie z tradycją śniadanie wielkanocne jest posiłkiem bogatym, obfitującym w różnorodne potrawy z jaj, wędlin i mięs (głównie wieprzowych), które symbolizują zakończenie postu, są uosobieniem sytości i dostatku. Do przygotowania domowej szynki na Wielkanoc, postanowiłam w tym roku użyć francuskiej metody zwanej ,,confit”, która polega na wolnym gotowaniu mięsa, w dużej ilości tłuszczu, w stosunkowo niskiej temperaturze. Przyrządzona w ten sposób wieprzowina jest przyjemnie krucha i aromatyczna.
Nie zawsze udaje nam się pohamować apetyt na świąteczne potrawy. Pomoc w razie przejedzenia, może nam zapewnić Espumisan MAX. To wyrób medyczny CE, stosowany w zaburzeniach rzołądkowo – jelitowych.

Składniki na marynatę:

1,2 kg surowej szynki
Liść laurowy
1 łyżeczka rozgniecionych ziaren gorczycy
3 ząbki czosnku
pieprz
sól

Składniki do confit:

1 kg smalcu
5 liści laurowych
1 główka czosnku
1 łyżeczka ziaren kolendry
5 ziaren jałowca

Przygotowanie:

MARYNATA
Szynkę obficie solimy, posypujemy pieprzem i gorczycą, obkładamy liściem laurowym i plasterkami czosnku. Mięso umieszczamy w naczyniu, szczelnie zamykając, odkładamy do lodówki na noc.

szynka confit

szynka confit

CONFIT
Szynkę opłukujemy z przypraw, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso możemy związać sznurkiem, nadając mu pożądany kształt. Na dno naczynia, w którym będziemy przygotowywać confit, umieszczamy liście laurowe, czosnek oraz ziarna jałowca i kolendry. Zalewamy rozpuszczonym, ale nie gorącym smalcem. Przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 110-130 ºC na 4 godziny.

szynka confit

Mięso należy wyjąć z naczynia po pewnym czasie, kiedy tłuszcz nieco ostygnie, odsączyć na ręczniku papierowym. Szynkę kroimy po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Smalec podczas wolnego gotowania, nasiąkł aromatem mięsa i przypraw. Przecedzony, doskonale nada się do użycia, podczas przygotowywania innych dań.

szynka confit


Przy świątecznym stole

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *