Tarta sernikowa z białą czekoladą i polewą wiśniową

Tarta sernikowa z białą czekoladą i polewą wiśniową

Wiśnie szczególnie kojarzą mi się z wiosną. Dlaczego? Kwitnące drzewa są doskonałym akcentem w wiosennym ogrodzie. To właśnie jako jedne z pierwszych, pojawiają się różowe lub białe kwiaty wiśni. Czas kwitnienia, wyłaniania się pierwszych żywych kolorów po zimie, daje efekt magicznego obrazu, za którym zdążyliśmy się stęsknić! Co prawda na owoc, będziemy musieli jeszcze trochę poczekać, więc puki co zadowolić nas musi jego obietnica. Ale w zasadzie, po co czekać…wystarczy sięgnąć po mrożone wiśnie Hortex 😉
W kremowej sernikowej tarcie sprawdziły się znakomicie!
Polecam wypróbować!!!

Składniki na spód tarty:

100 g suchych herbatników
50 g masła

Składniki na masę serową:

500 g sera tłustego (trzykrotnie zmielony)
200 g białej czekolady
200 ml śmietanki 30%
1/3 szklanki drobnego cukru
1 żółtko
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
skórka otarta z jednej cytryny

Składniki na polewę wiśniową:

450 g mrożonych wiśni Hortex
50 ml napoju wiśniowego Hortex
200 g cukru
1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

SPÓD DO TARTY
Herbatniki zmielić, dodać roztopione masło, wymieszać wszystko dokładnie blenderem. Formę do tarty wysmarować masłem, wysypać masą dno, delikatnie ją ubijając. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180º C na 10 minut.

spód do tarty

MASA SEROWA
Pokruszoną czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na małym ogniu (uważać aby nie zagotować), pozostawić do ostudzenia. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce sera, następnie przesianą mąkę i skórkę z cytryny. Na koniec wymieszać masę serową ze śmietanką z czekoladą. Na podpieczony spód wlać masę serową.
Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gotującą wodą. Piec w temp. 160ºC około 50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić do lodówki.

tarta sernikowa

POLEWA WIŚNIOWA
Mrożone wiśnie przesypać cukrem i pozostawić do rozmrożenia (np. na noc). Nazajutrz smażymy wiśnie na małym ogniu, ściągając pianę, która się wytworzy. Kiedy wiśnie staną się szkliste, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia (u mnie smażenie trwało około 45 minut). Wiśnie lekko blendujemy, (nie na gładką masę), tak aby dało się wyczuć kawałki owoców. W rondelku zagotowujemy napój wiśniowy, przelewamy go do szklanki, dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy. Łączymy żelatynę z wiśniami, wkładamy do lodówki, pilnujemy kiedy zacznie gęstnieć (ale nie zupełnie twardnieć). Polewą wiśniową smarujemy tartę i wkładamy do lodówki na godzinę. Na wierzch można zetrzeć trochę białej czekolady.

tarta sernikowa z wiśniamitarta sernikowa z polewą wiśniową

Smacznego!!!


Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *