Tartaletki z kremem chałwowym i owocami

Tartaletki z kremem chałwowym i owocami

Mleko i masło to produkty mleczne, które bardzo często są postawą do wypieku ciast i deserów. Jednocześnie zawierają laktozę – cukier mleczny, który nie jest przez wszystkich tolerowany. Mimo to nigdy nie musimy rezygnować z przyjemności jedzenia.  Wystarczy sięgnąć po produkty mleczne bez laktozy – Mlekovity, które pozwolą osobom z nietolerancją tego cukru, cieszyć się ich obecnością w swoim jadłospisie. Dlatego dzisiaj wersja tartaletek dla tych, którzy czasem z wyboru, czasem z konieczności wykluczają z diety laktozę.
Na zdrowie!!!

Składniki:

Kruche ciasto (na 10 tartaletek o średnicy 10 cm):

200 g zimnego masła bez laktozy Mlekovita
1 szklanka mąki krupczatki
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Krem chałwowy:

2 szklanki mleka 3,2% Wydojone bez laktozy Mlekovita
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru
200 g masła bez laktozy Mlekovita
200 g chałwy waniliowej

Dodatkowo:

150 g truskawek
¼ granatu
garść borówek
50 g chałwy waniliowej
listki mięty

Przygotowanie:

KRUCHE CIASTO
Na stolnicy umieszczamy mąkę, cukier puder oraz pokrojone masło. Wszystko wyrabiamy, na koniec dodajemy żółtka. Ciastem wykładamy foremki, posmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką krupczatką. Tak przygotowane wkładamy do schłodzenia do lodówki na pół godziny.

tartaletki z kremem chałwowym

Po tym czasie, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180º C przez 30 – 35 minut (do uzyskania złotego koloru). Kruche spody wyjmujemy delikatnie z foremek, kiedy są jeszcze ciepłe i pozostawiamy do wystudzenia.

kruche tartaletki

KREM CHAŁOWY
Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem. Do pozostałej ilości zimnego mleka (pół szklanki), wsypujemy mąkę, dokładnie łączymy aby nie było grudek. Wlewamy zawiesinę do gotującego mleka, mieszając energicznie rózgą, aż osiągnie konsystencję budyniu. Pozostawiamy do wystudzenia.
W misie miksera umieszczamy masło i miksujemy na wolnych obrotach. Do roztartego masła dodajemy porcjami pokruszoną chałwę. Następnie do utartej masy, zaczynamy dokładać po łyżce przestudzonego budyniu. Ważne, aby masa cały czas, ucierała się na wolnych obrotach a chałwę i budyń dodawać małymi porcjami. Istotne jest też to aby produkty były w tej samej temperaturze, co uchroni krem przed zważeniem.

krem chałwowy

TARTALETKI
Krem nałożyć na kruche spody, przy pomocy rękawa cukierniczego lub dekoratora do ciast, przybrać owocami. Babeczki warto schłodzić w lodówce około godziny przed podaniem , wówczas krem będzie sztywniejszy, ale nie jest to warunek konieczny 😉

tartaletki z kremem chałwowym

Smacznego!!!


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *