Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Zakwas to podstawa przepisu na żurek wielkanocny. Czy próbowaliście go kiedyś samodzielnie przygotować w domu? Jeśli nie to polecam, bo to naprawdę proste! Zaletą jest to, że możemy go zrobić dużo wcześniej, przechować w lodówce a potem tylko użyć. Taki żurek przygotowany w święta na własnym zakwasie smakuje najlepiej!

Składniki:

1 litr przegotowanej wody
1 szklanka mąki żytniej typ 2000
2 ząbki czosnku
5 liści laurowych
5 kulek ziela angielskiego

zakwas na żurek

Przygotowanie:

Do naczynia z przegotowaną ciepłą wodą (nie gorącą!), dodaj mąkę, rozgnieciony czosnek, liść laurowy. Wszystko razem dobrze zamieszaj, przelej do słoika i przykryj gazą. Zakwas musi mieć dostęp powietrza aby mógł dojrzewać, dlatego nie zakręcaj go. Słoik odstaw w ciepłe, zaciemnione miejsce w kuchni.

zakwas na żurek

Codziennie zamieszaj zakwas łyżką (używaj za każdym razem świeżej, aby uniknąć zanieczyszczeń, które mogą zepsuć nam zakwas). Podczas kiszenia, na powierzchni może pojawić się piana, która jest naturalnym procesem fermentacji i trzeba ją zebrać łyżką co dwa dni. Należy jednak odróżnić pianę od pleśni, jeśli takowa się pojawi na powierzchni (czemu towarzyszy zwykle nie przyjemny zapach), zakwas należy wyrzucić. Po 7 dniach zakwas będzie gotowy do spożycia. Jeśli nie zamierzasz go od razu użyć, lub zużyć częściowo, wystarczy go tylko przecedzić od czosnku i przypraw przez sito. Przelej zakwas z mąką do butelki lub słoika i odstaw do lodówki. W ten sposób może być przechowywany 2 tygodnie.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *