Zapiekanka bałkańska z tuńczykiem i szparagami

Zapiekanka bałkańska z tuńczykiem i szparagami

Zapiekanka trochę inna niż zwykle, bo nie makaronowa, ryżowa ani ziemniaczana. Przekonałam się, że tuńczyk świetnie smakuje również z dodatkiem grillowanych warzyw, sezonowych szparag i aromatycznym ajvarem. Powiedziałabym, że to lżejsza wersja zapiekanki. Tuńczyk z puszki to wygodne rozwiązanie, na urozmaicenie diety. Spożywanie go, zapewnia wartościowe składniki odżywcze i znakomicie służy zdrowiu. Może być długo przechowywany, więc warto mieć puszkę w zanadrzu, nigdy nie wiadomo jaka wariacja kulinarna przyjdzie nam do głowy 😉

Składniki na 3 – 4 porcje:

1 puszka tuńczyka w oleju Princes (185g)
1 jajko
50 ml śmietanki 18 %
250 g szparag białych
1 mała cukinia
1 mały bakłażan
oliwa z oliwek
suszone zioła prowansalskie
250 g ajvaru łagodnego
gałązka lubczyku
kilka listków oregano
1 łyżeczka cukru
sól

Przygotowanie:

Szparagi obieramy, wkładamy do wrzątku z solą, cukrem i gałązką lubczyku. Ugotowane al dente (około 5 minut), wyjmujemy z wody.
Bakłażana i cukinię kroimy w plasterki o grubości 1 cm, solimy, pozostawiamy aż puszczą soki. Odsączamy nadmiar płynu ręcznikiem papierowym, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą i grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, do lekkiego zrumienienia.
Na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać, wykładamy warstwę warzywnej pasty ajvar, następnie układamy grillowaną cukinię, bakłażana, i szparagi.

zapiekanka

Rozkłócone jajko łączymy ze śmietanką, dodajemy szczyptę soli, posiekane oregano i polewamy górną warstwę zapiekanki. Na wierzch wykładamy kawałki tuńczyka. Zapiekamy w temperaturze 180ºC przez 25 – 30 minut.

zapiekanka z grillowanych warzyw

Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżymi listkami oregano.

zapiekanka

Mój przepis bierze udział w konkursie. Ty również możesz powalczyć o tytuł #MasterTuńczyk. Na www.konkurstunczyk.eu znajdziesz szczegółowe zasady uczestnictwa.


Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

2 Comments
  1. Ależ super pomysł! Została mi wielka puszka tuńczyka princes właśnie, koniecznie muszę wyczarować tą zapiekankę, wygląda pysznie!

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *